Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора від 16.01.2024

16.01.2024 133 0 1

Шановні колеги!

Наближається строк подання звітності платниками єдиного податку (далі – ЄП). Для того щоб цей процес був для вас необтяжливим, ми підготували низку консультацій з цієї теми.

За кожен податковий (звітний) період єдинник зобов’язаний подати до податкового органу в установлений строк декларацію з ЄП, зазначивши в ній суму оподатковуваного доходу та суму ЄП, нараховану за цей період. Але ситуації, коли єдиннику доводиться звітувати, можуть бути різними, тому ми розглянули особливості визначення дати початку та закінчення податкового (звітного) періоду.

Як підприємцю заповнити декларацію з ЄП за 2023 рік, у тому числі якщо цей підприємець є єдинником першої чи другої групи і до 01.08.2023 не сплачував ЄП? Дізнайтеся про це, пройшовши за посиланням.

За підсумками року підприємці на ЄП крім декларації мають подати також звіт про суми ЄСВ, сплачені протягом року за себе. Ми розповіли, як заповнити такий звіт, а також пояснили, у яких випадках підприємець може не сплачувати ЄСВ і чи потрібно тоді подавати такий звіт.

Підприємці поряд з юридичними особами мають право займатися зовнішньоекономічною діяльністю, у тому числі продавати свої товари або послуги нерезидентам. Але підприємцям-єдинникам, які бажають стати експортерами, варто заздалегідь знати про деякі нюанси. Наприклад, як підприємцеві – платнику ЄП слід оформляти та обліковувати надходження в інвалюті та розпоряджатися валютною виручкою. Читайте про це тут.

Також ми не обійшли увагою і єдинників-юросіб.

Так, розглянули актуальні питання, пов’язані з поданням декларації за 2023 рік юрособами – платниками ЄП третьої групи за ставками 3 % + ПДВ та 5 %, а також на числовому прикладі показали порядок заповнення основної частини декларації.

Проаналізували ситуацію з практики, у якій опинилося підприємство, яке є платником ЄП третьої групи за ставкою 3 % + ПДВ. Підприємство дізналося, що його ПДВ-реєстрацію було анульовано 11 січня 2024 року за рішенням податкового органу, а 30 січня отримало від покупця кошти в оплату товару, відвантаженого у грудні 2023 року з ПДВ. Ми розповіли, як тепер підприємству визначити суму доходу, що підлягає обкладенню ЄП, і яку ставку ЄП слід застосувати до доходу, отриманого 30 січня.

Буває так, що підприємство видало фізособі фінансову допомогу, але договір позики сторони не підписували. На підтвердження правочину було оформлено лише заяву фізособи із проханням надати поворотну фіндопомогу та видатковий касовий ордер на видачу цій фізособі суми позики готівкою з каси підприємства. Строк повернення позики давно настав, але фізособа гроші не повертає. Чи можна у цій ситуації стягнути з боржника суму позики в судовому порядку? Відповідь тут.

Підприємство за підсумками 2023 року повинно застосувати податкові різниці. Але в 2023 році підприємство не створювало ані резерв сумнівних боргів, ані резерв відпусткових (тобто забезпечення на оплату відпусток). Чи мало право підприємство в 2023 році не створювати такі резерви та чи можна йому в такому разі й не коригувати (не збільшувати і не зменшувати) фінрезультат до оподаткування? Докладно про це читайте за посиланням.

Наступного тижня в публікаціях Uteka-Комерція будуть, зокрема, такі теми:

  • готуємось до подання об’єднаної звітності з ПДФО та ЄСВ;
  • списуємо майно, знищене внаслідок воєнних дій;
  • дізнаємося, чи обкладатимуться ПДФО будь-які надходження на банківські картки громадян.

Корисного вам читання!

З повагою
Зінаїда ОМЕЛЬНИЦЬКА,
головна редакторка Uteka-Комерція

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Комерція»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права

4428 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали