Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора від 14.05.2024

14.05.2024 68 0 0

Шановні колеги!

Цього тижня ми розглянули такі питання.

Наклеювання етикеток з інформацією українською мовою на імпортний товар: як відобразити в бухобліку витрати? У разі коли підприємство продає імпортні товари у роздріб, після оприбуткування на баланс на кожну одиницю товару наклеюється етикетка (стікер), яка містить інформацію про цей товар українською мовою. Друкування етикеток підприємство замовляє у спеціалізованої компанії. Як у бухгалтерському обліку відобразити витрати на друкування та наклеювання етикеток? Та чи потрібно включати ці витрати до первісної вартості товару? Відповіді на ці запитання ви знайдете тут.

Як виправити помилку у відомостях, які внесено до ЄДР? Підприємство припустилося помилки в заяві про держреєстрацію змін у відомостях про юрособу, що містяться в ЄДР: неправильно вказало розмір статутного капіталу (СК). У решті документів (статут, протокол загальних зборів) зазначено правильний розмір СК. Як виправити таку помилку, дізнайтеся, пройшовши за посиланням.

Як умови ліцензійного договору впливають на оподаткування винагороди ліцензіара? Останнім часом набула розповсюдження електронна комерція, зокрема серед авторів фотографій, відео, ілюстрацій, аудіовізуальних творів. Свої твори автори дуже часто продають в електронній формі на маркетплейсах та отримують винагороду через платіжні системи на картки. І тут виникає важливе запитання: чи є така сума роялті у розумінні Податкового кодексу? Отримати відповідь на це запитання важливо підприємцям, оскільки роялті не включається до підприємницького доходу платника єдиного податку, а повинне обкладатися ПДФО як дохід фізичної особи. Тому ми докладно пояснили, які умови може містити договір про передачу прав на твір і як ці умови впливатимуть на оподаткування у автора твору.

Що загрожує продавцю та як діяти покупцеві, якщо ціна на товар у ціннику і касовому чеку – різна? У магазині роздрібної торгівлі покупець вибрав товар та розплатився за нього на касі. Отримавши чек, він побачив, що ціна товару відрізняється від ціни, зазначеної на ціннику на прилавку магазину (касир пробив чек на більшу суму). Чи передбачено відповідальність продавця за таке порушення? Відповідь тут.

Підприємець продає товари на іноземних маркетплейсах: чи треба сплачувати ПДВ з вартості отриманих послуг? Наразі сфера інтернет-торгівлі розвивається дуже швидко, і резиденти України торгують не тільки на українських сайтах, а й на іноземних інтернет-платформах. І оскільки в таких продавців часто виникають ПДВ-запитання, ми розглянули, чи виникає у торговця об’єкт обкладення ПДВ у разі сплати комісії, до якої включено плату за послуги з реклами, надані іноземним маркетплейсом на своїй інтернет-платформі, та чи є об’єктом обкладення ПДВ сума комісії за послуги з виконання платіжних операцій.

Як розрахувати страховий стаж для оплати лікарняного? На консультаційну лінію надходить багато запитань щодо розрахунку суми лікарняних. Зокрема, роботодавців цікавить, як визначити страховий стаж працівника. Адже на практиці ситуації бувають різні, і не завжди зрозуміло, які періоди можна включати до страхового стажу, а які – не можна. Щоб уберегти вас від помилок, ми коротко нагадали загальні правила розрахунку страхового стажу для оплати лікарняних листків, розглянули приклади з практики та відповіли на запитання, які ми отримуємо від вас найчастіше.

Чи потрібен РРО/ПРРО у разі отримання оплати на рахунок через небанківський ПТКС? На практиці уже склалося правило: якщо для оплати товарів покупцю надаються реквізити рахунку продавця в форматі IBAN, то тоді продавцю не потрібно застосовувати РРО/ПРРО. Проте нещодавно читачі звернулися до нас через те, що податківці надали роз’яснення, відповідно до якого коли покупець оплачує покупку через термінал самообслуговування, що не належить банку, продавець має фіскалізувати операцію. Адже це викликало у суб’єктів господарювання, що займаються продажом товарів, занепокоєння і безліч запитань. Ми вирішили допомогти таким СГ і уважно вивчили роз’яснення ДПС для того, щоб з’ясувати, чи дійсно торговцям потрібно зараз аналізувати всі транзитні рахунки і як їм упізнати оплату, здійснену через програмно-технічний комплекс самообслуговування, що не належить банку.

Наступного тижня в публікаціях Uteka-Комерція ми розглянемо такі теми:

  • на вітрині прострочена продукція: відповідальність;
  • чи допоможе Таблиця даних розблокувати податкову накладну: практичні поради;
  • штрафи за порушення військового обліку.

Корисного вам читання!

З повагою
Зінаїда ОМЕЛЬНИЦЬКА,
головна редакторка Uteka-Комерція

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Комерція»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права

4428 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали