Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора від 04.06.2024

04.06.2024 247 0 1

Шановні колеги!

Цього тижня в Uteka-Комерція ми розглянули такі питання.

Оповіщення працівників про виклик до ТЦК. Підприємство отримало розпорядження територіального центру комплектування та соціальної підтримки (далі – ТЦК) щодо оповіщення працівників про необхідність їм з’явитися до ТЦК та вручення їм повісток. Ми докладно розповіли про те, діяти в цій ситуації, дали зразки документів, які доведеться скласти підприємству, а також відповіли на запитання, які надійшли від наших підписників.

Що змінилося у правилах військового обліку жінок? За останній місяць відбулося багато законодавчих змін у сфері ведення військового обліку на підприємствах. Зокрема, змінилися правила військового обліку військовозобов’язаних жінок. Ми відповіли на запитання, пов’язані з такими змінами.

Як підтвердити фактичну кількість днів перебування у відрядженні? Вимога щодо наявності одного чи декількох документальних доказів перебування особи у відрядженні часто є проблемою для бухгалтера. Особливої гостроти вона набуває, якщо працівник направляється у відрядження на автомобілі. Адже в такому разі може не бути жодних документів, що підтверджують проїзд та/або проживання. Ми розповіли, які документальні докази стануть у пригоді в такий ситуації та що може спричинити податкові ризики.

Добові витрати за відрядженнями за кордон: розрахунок та документальне підтвердження. Працівник, який перебуває у закордонному відрядженні, несе витрати на харчування та придбання предметів особистого користування. Для відшкодування таких витрат працівнику виплачуються добові. Ми пояснили, як правильно нараховувати закордонні добові, щоб у вас не виникало проблем під час перевірок.

Чому місце провадження діяльності має значення для підприємця-єдинника? Місце провадження діяльності є одним із реквізитів заяви про застосування спрощеної системи оподаткування. Воно може або збігатися з місцем реєстрації підприємця (його податковою адресою), або ні. Але важливо, щоб відомості про місце провадження діяльності були правильними. Адже в противному разі може виникнути ситуація, коли підприємцю доведеться відмовитися від застосування спрощеної системи оподаткування. Ми пояснили, як підприємцю визначити місце провадження діяльності залежно від виду госпдіяльності, у тому числі якщо підприємець здійснює діяльність у сфері ЗЕД, а також підказали, коли та у який спосіб йому потрібно подати заяву для внесення змін у відомості про місце провадження діяльності.

Одиниця виміру в ПН: як заповнити? Останнім часом до нас на консультаційну лінію надходило багато запитань від передплатників щодо зазначення одиниці виміру постачання у податкових накладних (далі – ПН). Оскільки податківці дуже прискіпливо ставляться до ПН, на підставі яких відображається податковий кредит, ми розглянули такі питання: що є підставою для відображення у ПН одиниці виміру постачання; яку одиницю виміру обрати при постачанні послуг: «послуга», «грн» чи іншу; чи може одиниця виміру в ПН на постачання товарів відрізнятися від одиниці виміру в ПН на їх отримання. Докладніше читайте за посиланням.

Наступного тижня в публікаціях Uteka-Комерція ми розглянемо ситуації з практики, щоб відповісти на такі запитання:

  • підприємця, який має найманих працівників, мобілізували: як у цьому випадку звільнити працівників;
  • підприємця мобілізували: що зі сплатою податків;
  • відсотки за депозит: коли виникає дохід.

Корисного вам читання!

З повагою
Зінаїда ОМЕЛЬНИЦЬКА,
головна редакторка Uteka-Комерція

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Комерція»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права

4428 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали