Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора від 01.08.2023

01.08.2023 90 0 0

Шановні колеги!

Цього тижня пропонуємо до вашої уваги публікації на різні теми, які будуть цікавими всім нашим користувачам.

Унесення підприємства до переліку ризикових платників податків може мати серйозні наслідки. Зазвичай це призводить до відмови в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування (далі – ПН/РК), оформлених як самим підприємством, так і його контрагентами. Однак таке рішення комісії регіонального рівня можна оскаржити в адміністративному і судовому порядку. Докладно читайте у «Оскарження рішення про відповідність платника податків критеріям ризиковості: порядок дій» та «Як оскаржити в суді відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування».

Закон від 30.06.2023 № 3219-IX (колишній законопроєкт № 8401), який почав діяти з 01.08.2023, уніс зміни до правил розрахунку різниць у разі повернення платників з ЄП 2 % на загальну систему оподаткування, зокрема щодо визначення амортизаційної різниці. Щоправда, законодавці чомусь обмежилися лише ситуацією, коли підприємство повертається на загальну систему з 01.08.2023. У чому суть цих змін та яку позицію зайняли податківці щодо податкової амортизації – читайте у «Як нараховувати амортизацію після повернення з єдиного податку 2 % на загальну систему».

Платник ЄП за ставкою 2 % з 1 серпня повернувся на загальну систему оподаткування. Як визначити об’єкт оподаткування? Коли подавати декларацію з податку на прибуток – за три квартали чи за 2023 рік? Як обчислити вартісний критерій у 40 млн грн для 2023 року? Відповіді на ці запитання ви знайдете тут.

Припустимо, у серпні 2022 року ПН було зареєстровано у ЄРПН із запізненням на один день. Яким має бути розмір штрафу за таке порушення: 10 % чи 2 % суми ПДВ? Ми розглянули порядок застосування нових зменшених штрафів та пояснили, чи є можливість застосувати їх у нашій ситуації: «Несвоєчасна реєстрація ПН у минулому році: яким буде розмір штрафу?».

У липні податкова на своєму сайті у розділі «Загально доступний інформаційний ресурс» надала декілька цікавих роз’яснень щодо ПДВ та РРО. Ознайомитися з цими роз’ясненнями та нашими коментарями до них можна за посиланням: «Огляд роз’яснень із ЗІР щодо ПДВ та РРО».

Багато підприємств зараз надають благодійну допомогу своїм працівникам, мобілізованим до лав ЗСУ, а також іншим особам, які звертаються за такою допомогою. Як відображати такі суми в об’єднаній звітності? Ми розглянули конкретні ситуації, щоб наочно показати особливості відображення сум благодійної допомоги у Податковому розрахунку з ПДФО та ЄСВ: «Благодійна допомога мобілізованим працівникам та іншим особам: як відобразити у податковому розрахунку з ПДФО та ЄСВ?».

Після запровадження воєнного стану на законодавчому рівні було встановлено мораторій для проведення перевірок контролюючими органами, у тому числі органами Держпраці. Тому починаючи з 24.02.2022 інспектори обмежувалися інформаційними відвідуваннями роботодавців та наданням консультаційної підтримки. Проте зараз ситуація кардинально змінюється: Держпраці відновлює контроль за дотриманням роботодавцями прав працівників. Тому ми розглянули, які права мають органи Держпраці під час воєнного стану, кого з роботодавців і на якій підставі вони можуть зараз перевірити, кого з роботодавців інспектори відвідають у першу чергу. Докладніше читайте у «Перевірки від Держпраці – 2023: що очікувати роботодавцям найближчим часом?».

Суб’єкт господарювання має намір збудувати офіс. У цьому випадку мало вибрати надійного підрядника, потрібно ще грамотно скласти договір підряду. Правильне документальне оформлення – одна з гарантій успішної реалізації проєкту. Ми розповіли, які саме умови потрібно включити до договору з підрядником та на що звернути увагу, щоб уникнути проблем у майбутньому: «Укладаємо договір підряду на будівництво офісу».

Наступного тижня в публікаціях Uteka-Комерція ми розглянемо, зокрема, такі теми:

  • чат-бот на підприємстві: бухоблік, ПДВ, податок на прибуток;
  • строки для відображення податкового кредиту знову діють: чи потрібно поспішати;
  • як укласти цивільно-правовий договір, щоб його не визнали трудовим.

Корисного читання!

З повагою
Зінаїда Омельницька,
головна редакторка
Uteka-Комерція

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Комерція»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права

4428 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали