Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Облік у вівчарстві

22.08.2018 1014 0 0

Вівчарство – це галузь тваринництва. За Класифікатором видів економічної діяльності (ДК 009:2010), затвердженим наказом Держспоживстандарту від 11.10.10 р. № 457, розведення овець, одержування сирого молока овець та вовни входить до підкласу 01.45 «Розведення овець і кіз» класу 01.4 «Тваринництво» розділу 01 «Сільське господарство, мисливство та надання пов’язаних із ними послуг».

Для цілей обліку вівці є біологічним активом (далі – БА), адже у процесі біологічних перетворень (їх росту) вони здатні давати сільськогосподарську продукцію (приріст живої маси, вовну, каракульські смужки, молоко тощо) та/або додаткові БА (приплід), а також приносити в інший спосіб економічні вигоди (п. 4 П(С)БО 30 «Біологічні активи»). У свою чергу, БА у вівчарстві поділяються на два види: поточні та довгострокові. Так, вівці, закуплені для отримання приплоду, уважаються довгостроковими БА, а молодняк (баранчики і ярочки), придбаний для вирощування та відгодівлі, є поточними БА.

Об’єктом обліку БА у вівчарстві можуть бути види тварин (наприклад, вівці вовнового, вовново-м’ясного, м’ясо-вовнового напрямів) або однорідні групи цих БА. Наведемо в табл. 1 дані про групування тварин на бухгалтерських рахунках і субрахунках відповідно до п. 25.1, 25.2 П(С)БО 30, що забезпечує розкриття інформації у фінансовій звітності.

Таблиця 1. Групування тварин


з/п

Групи тварин згідно із примітками
до фінансової звітності

Повна версія доступна тільки передплатникам

Кращі матеріали