Облік витрат сільгосппідприємства ведуть відповідно до П(С)БО 16. Завичай аналітичний облік витрат у рослинництві ведеться на субрахунку 231 «Виробництво продукції рослинництва» за кожним окремим видом продукції (пшениця, кукурудза, ячмінь, соя та ін.). На великих підприємствах аналітичний облік витрат може бути згрупований за підрозділами (поле № 1, поле № 2 і т. д.).
Згідно з Методичними рекомендаціями з планування, обліку і калькулювання собівартості продукції (робіт, послуг) сільськогосподарських підприємств, затвердженими наказом Мінагрополітики від 18.05.01 р. № 132 (далі – Методрекомендації № 132), залежно від характеру участі в процесі виробництва витрати поділяються на основні та накладні:
1) основні витрати – пов'язані з безпосереднім виконанням технологічних операцій із виробництва продукції, відносяться до прямих затрат і відображаються за дебетом субрахунка 231;
2) накладні витрати – пов'язані з управлінням та обслуговуванням діяльності підрозділу, відносяться до загальновиробничих витрат і відображаються за дебетом рахунка 91.
Складові виробничої собівартості продукції рослинництва згідно з П(С)БО 16 «Витрати» включають: