Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Харчування працiвників: облiковий аспект

Порядок відображення в бухобліку операцій щодо харчування працівників, зайнятих на сільгоспроботах, залежить від його організації (безоплатне, частково платне чи повністю платне; передбачене трудовим або колективним договором чи ні). При цьому важливим із податкового аспекту є питання його персоніфікації. Тому в цій статті розглянемо порядок відображення на рахунках бухгалтерського обліку харчування, що надається працівникам підприємства за різних умов.

За такої організації харчування складаються документи, за якими можна визначити, хто із працівників та на яку суму отримав харчування (наприклад, забірні відомості, накладні, акти, талони на харчування, що розподіляються між працівниками персоніфіковано, тощо).

Безоплатне харчування

Насамперед слід зазначити, що обов’язок керівника підприємства забезпечити безоплатне харчування працівникам, зайнятим на роботах зі шкідливими та особливо шкідливими умовами праці, закріплено в ст. 166 КЗпП. На роботах зі шкідливими умовами праці працівникам видаються безоплатно за встановленими нормами молоко або інші рівноцінні харчові продукти. Підставою для віднесення умов праці до категорії шкідливих і важких є результати атестації робочих місць. Атестація робочих місць за умовами праці проводиться згідно з Порядком проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженим постановою КМУ від 01.08.92 р. № 442, та Методичними рекомендаціями для проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженими постановою Мінпраці від 01.09.92 р. № 41.

Також безоплатне харчування має бути перебачено колективним договором. Тоді його слід розцінювати як один із елементів звичайної зарплати.

У таких випадках витрати на безоплатне харчування в бухобліку можна віднести до виробничої собівартості продукції (робіт, послуг) (п. 2.9 Методичних рекомендацій із планування, обліку і калькулювання собівартості продукції (робіт, послуг) сільськогосподарських підприємств, затверджених наказом Мінагрополітики від 18.05.01 р. № 132).

Повна версія доступна тільки передплатникам

Кращі матеріали