Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Розділи:
Підрозділи:
Підрозділи:
Підрозділи:

Облік у вівчарстві: визначаємо приріст живої маси

Із цієї статті ви дізнаєтеся: про особливості визначення та документального оформлення приросту живої маси овець на вирощуванні.

 

 

 

Порядок обчислення

 

 

Процес вирощування молодняку овець характеризується збільшенням їх маси, тобто приростом. Його визначають, як правило, у кінці місяця, у два етапи. Розглянемо докладніше кожний із них.

Етап 1. Установлюють живу масу тварин шляхом вибіркового зважування. Для цього зоотехнік разом із завідувачем ферми (бригадиром) і бухгалтером відбирають із кожної статевовікової групи молодняку і зважують типове поголів’я – не менше 5 % загального поголів’я групи. Потім розраховується середня жива маса однієї зваженої голови за кожною віковою групою молодняку овець (ЖМсер, кг) за формулою

ЖМсер = ЖМзв. пог : Кзв. пог,

де ЖМзв. пог – жива маса поголів’я, яке зважувалося, кг;

Кзв. пог – кількість зважених овець, гол.

 

На основі отриманого показника обчислюється жива маса усієї групи овець (ЖМзаг) за формулою

ЖМзаг = ЖМсер х Пог,

де Пог – фактичне поголів’я даної вікової групи молодняку овець на кінець місяця, гол.

Наприклад, комісія у складі зоотехніка, завідувача ферми та бухгалтера провела зважування ягнят породи Саффолк при відлученні від маток у віці чотирьох місяців. Із загальної кількості 500 гол. (Пог) комісія відібрала 25 гол. зв. пог), жива маса яких становила 625 кг (ЖМзв. пог). Середня жива маса однієї зваженої голови (ЖМсер) – 25 кг (625 кг : 25 гол.). Отже, загальна жива маса усього поголів’я (ЖМзаг) становитиме 12 500 кг (25 кг х 500 гол.).

Етап 2. Обчислюють приріст живої маси молодняку овець (Пжм, кг) конкретної вікової групи за формулою, наведеною в п. 9.4 Методичних рекомендацій із планування, обліку і калькулювання собівартості продукції (робіт, послуг) сільськогосподарських підприємств, затверджених наказом Мінагрополітики від 18.05.01 р. № 132:

Пжм = (ЖМк + ЖМв) – (ЖМн + ЖМп),

де ЖМк – жива маса поголів’я однієї статевовікової групи овець на кінець звітного періоду, кг;

ЖМв – жива маса поголів’я, що вибуло з господарства за звітний період (реалізація, забій, переведення до інших груп або основного стада тощо), кг;

ЖМн – жива маса поголів’я, що надійшло до даної статевовікової групи протягом звітного періоду (із молодшої групи, шляхом придбання тощо), кг;

ЖМп – жива маса поголів’я на початок звітного періоду, кг.

 

Наприклад, станом на 1-ше число звітного місяця жива маса поголiв’я ягнят віком до чотирьох місяців становила 8 640 кг. Протягом місяця здійснено такі операції: оприбутковано приплід загальною масою 600 кг; реалізовано на сторону – 1 000 кг; забито на м’ясо – 500 кг; загинуло внаслiдок хвороби – 40 кг. Станом на кінець місяця жива маса молодняку становила 12 500 кг (визначено розрахунковим шляхом, див. вище).

Визначимо приріст живої маси ягнят за звiтний перiод жм):

Пжм = [12 500 кг + (1 000 кг + 500 кг + 40 кг)] – (600 кг + 8 640 кг) = 4 800 кг.

Документальне оформлення

Вибіркове зважування оформляється актом зважування довільної форми. Його складають в одному примірнику за кожною статевовіковою групою овець та підписують члени призначеної наказом керівника постійно діючої комісії. До її складу можуть входити: керівник структурного підрозділу, зоотехнік, завідувач ферми (бригадир), матеріально відповідальна особа, за якою закріплена певна вікова група овець, бухгалтер. В акті, зокрема, зазначають: кількість зважених голів, середню живу масу однієї зваженої голови, живу масу всього поголів’я.

На підставі даних відповідних документів про надходження і вибуття овець, а також акта зважування овець за відповідними обліковими групами зоотехнік і завідувач ферми (бригадир) щомісяця складають Розрахунок визначення приросту (форма № ПБАСГ-11, затверджена наказом Мінагрополітики від 23.02.08 р. № 73, див. фрагмент у кінці консультації), який є підставою для оприбуткування отриманого приросту живої маси та нарахування заробітної плати працівникам ферми за одержану продукцію. У розрахунку визначають приріст живої маси за віковими групами тварин в розрізі матеріально відповідальних осіб, за якими їх закріплено, а також у цілому по фермі.

Фрагмент.doc
Завантажити
Коментарі до матеріалу
Швидка реєстрація
Будьте в курсі змін і актуальних тем, задавайте питання.
Статті за темою
05.08.2025
Передання тварин на забій сторонній організації: документи та бухгалтерський облік
У статті розглянуто порядок документального оформлення та бухгалтерського обліку передання сільгосптварин на забій сторонній організації без переходу права власності. Надано практичні рекомендації щодо договору, первинних документів і податкових нюансів. Забій сільгосптварин на підприємстві: як прав...
21.07.2025
Документування визначення справедливої вартості біологічних активів та сільгосппродукції
У публікації йдеться про документування оцінювання біоактивів і сільгосппродукції за справедливою вартістю з урахуванням витрат на продаж. Наведено порядок дій і зразки документів. Сільгосппідприємство згідно зі своєю обліковою політикою відображає біологічні активи та сільськогосподарську продукцію...
09.07.2025
Акти виконаних робіт із збирання врожаю: вимоги та практика оформлення
У статті наведено вимоги до змісту акта виконаних робіт, порядок його складання та приклади оформлення. Сільгосппідприємства нерідко залучають підрядників до збирання врожаю. Для підтвердження факту виконання робіт і відображення витрат в обліку необхідно правильно оформити акт. У статті наведено ви...
Популярне
18.07.2025
Тракторист-машиніст в сільському господарстві: як правильно прописати посаду?
У штатному розписі сільськогосподарського підприємства є посада «тракторист-машиніст». Відповідний запис зроблено у трудовій книжці працівника. Чи є правильною ця назва і чи матиме працівник право на пільгову пенсію? А як бути, якщо працівник, у трудовій книжці якого зроблено неточний з...
14.08.2025
Документальне оформлення видачі кормів для годівлі тварин
Сільськогосподарські підприємства, що займаються тваринництвом (зокрема, вирощуванням великої рогатої худоби, птиці), мають правильно організувати облік видачі кормів для годівлі. Розгляньмо, як це зробити згідно з чинними нормами. Сільськогосподарські підприємства, що займаються тваринництвом (зокр...
10.09.2025
Убуток зерна під час доробки: як відобразити в бухобліку
Доробка зерна завжди пов’язана з природними втратами маси. У статті ми розповімо, як сільгосппідприємствам – як тим, що мають власні потужності, так і тим, що передають зерно на елеватор, – правильно показати ці втрати в бухобліку. Доробка зерна завжди пов’язана з природними ...
Нове
16.09.2025
Як оприбуткувати та оцінити побічну продукцію зерновиробництва
Чому важливо дотримуватися правил обліку побічної продукції: на суму оприбуткованої побічної продукції зерновиробництва зменшуються виробничі витрати, а отже, і собівартість повноцінного зерна. Тож побічна продукція потребує правильного й точного обліку. Як діяти: якщо підприємство планує отримати...
10.09.2025
Убуток зерна під час доробки: як відобразити в бухобліку
Доробка зерна завжди пов’язана з природними втратами маси. У статті ми розповімо, як сільгосппідприємствам – як тим, що мають власні потужності, так і тим, що передають зерно на елеватор, – правильно показати ці втрати в бухобліку. Доробка зерна завжди пов’язана з природними ...
01.09.2025
Облік придбаного зерна за фізичною та заліковою вагою: позиція Верховного Суду
У статті розглянуто позицію Верховного Суду щодо можливості ведення обліку придбаного зерна як у фізичній, так і в заліковій вазі без втрати права на податковий кредит. Питання обліку та оподаткування зернових та олійних культур має особливу складність для бухгалтерів. Проблема полягає в тому, що жо...
Кращі матеріали