Подписывайся на информационную страховку бухгалтера
Разделы:
Подразделы:
Подразделы:
Подразделы:

Облік у вівчарстві: визначаємо приріст живої маси

Із цієї статті ви дізнаєтеся: про особливості визначення та документального оформлення приросту живої маси овець на вирощуванні.

 

 

 

Порядок обчислення

 

 

Процес вирощування молодняку овець характеризується збільшенням їх маси, тобто приростом. Його визначають, як правило, у кінці місяця, у два етапи. Розглянемо докладніше кожний із них.

Етап 1. Установлюють живу масу тварин шляхом вибіркового зважування. Для цього зоотехнік разом із завідувачем ферми (бригадиром) і бухгалтером відбирають із кожної статевовікової групи молодняку і зважують типове поголів’я – не менше 5 % загального поголів’я групи. Потім розраховується середня жива маса однієї зваженої голови за кожною віковою групою молодняку овець (ЖМсер, кг) за формулою

ЖМсер = ЖМзв. пог : Кзв. пог,

де ЖМзв. пог – жива маса поголів’я, яке зважувалося, кг;

Кзв. пог – кількість зважених овець, гол.

 

На основі отриманого показника обчислюється жива маса усієї групи овець (ЖМзаг) за формулою

ЖМзаг = ЖМсер х Пог,

де Пог – фактичне поголів’я даної вікової групи молодняку овець на кінець місяця, гол.

Наприклад, комісія у складі зоотехніка, завідувача ферми та бухгалтера провела зважування ягнят породи Саффолк при відлученні від маток у віці чотирьох місяців. Із загальної кількості 500 гол. (Пог) комісія відібрала 25 гол. зв. пог), жива маса яких становила 625 кг (ЖМзв. пог). Середня жива маса однієї зваженої голови (ЖМсер) – 25 кг (625 кг : 25 гол.). Отже, загальна жива маса усього поголів’я (ЖМзаг) становитиме 12 500 кг (25 кг х 500 гол.).

Етап 2. Обчислюють приріст живої маси молодняку овець (Пжм, кг) конкретної вікової групи за формулою, наведеною в п. 9.4 Методичних рекомендацій із планування, обліку і калькулювання собівартості продукції (робіт, послуг) сільськогосподарських підприємств, затверджених наказом Мінагрополітики від 18.05.01 р. № 132:

Пжм = (ЖМк + ЖМв) – (ЖМн + ЖМп),

де ЖМк – жива маса поголів’я однієї статевовікової групи овець на кінець звітного періоду, кг;

ЖМв – жива маса поголів’я, що вибуло з господарства за звітний період (реалізація, забій, переведення до інших груп або основного стада тощо), кг;

ЖМн – жива маса поголів’я, що надійшло до даної статевовікової групи протягом звітного періоду (із молодшої групи, шляхом придбання тощо), кг;

ЖМп – жива маса поголів’я на початок звітного періоду, кг.

 

Наприклад, станом на 1-ше число звітного місяця жива маса поголiв’я ягнят віком до чотирьох місяців становила 8 640 кг. Протягом місяця здійснено такі операції: оприбутковано приплід загальною масою 600 кг; реалізовано на сторону – 1 000 кг; забито на м’ясо – 500 кг; загинуло внаслiдок хвороби – 40 кг. Станом на кінець місяця жива маса молодняку становила 12 500 кг (визначено розрахунковим шляхом, див. вище).

Визначимо приріст живої маси ягнят за звiтний перiод жм):

Пжм = [12 500 кг + (1 000 кг + 500 кг + 40 кг)] – (600 кг + 8 640 кг) = 4 800 кг.

Документальне оформлення

Вибіркове зважування оформляється актом зважування довільної форми. Його складають в одному примірнику за кожною статевовіковою групою овець та підписують члени призначеної наказом керівника постійно діючої комісії. До її складу можуть входити: керівник структурного підрозділу, зоотехнік, завідувач ферми (бригадир), матеріально відповідальна особа, за якою закріплена певна вікова група овець, бухгалтер. В акті, зокрема, зазначають: кількість зважених голів, середню живу масу однієї зваженої голови, живу масу всього поголів’я.

На підставі даних відповідних документів про надходження і вибуття овець, а також акта зважування овець за відповідними обліковими групами зоотехнік і завідувач ферми (бригадир) щомісяця складають Розрахунок визначення приросту (форма № ПБАСГ-11, затверджена наказом Мінагрополітики від 23.02.08 р. № 73, див. фрагмент у кінці консультації), який є підставою для оприбуткування отриманого приросту живої маси та нарахування заробітної плати працівникам ферми за одержану продукцію. У розрахунку визначають приріст живої маси за віковими групами тварин в розрізі матеріально відповідальних осіб, за якими їх закріплено, а також у цілому по фермі.

Фрагмент.doc
Скачать
Комментарии к материалу
Быстрая регистрация
Будьте в курсе изменений и актуальных тем, задавайте вопросы.
Статьи по теме
01.07.2025
Амортизация животных основного стада: применять ли методы для МНМА?
В публикации рассмотрено, можно ли животных основного стада считать МНМА, какие правила учета и амортизации применяются к ним в бухгалтерском и налоговом учете. Предприятие импортирует свиней по 17 000 грн за голову, а уже через несколько месяцев переводит их в основное стадо. Можно ли / нужно счита...
05.05.2025
Документирование пастбищных кормов: методы определения урожайности + образцы оформления
Пастбищные корма включают зеленую массу культурных, улучшенных и природных пастбищ, которая используется на корм непосредственно на поле (на корню), а также скошенную для заготовки силоса, сенажа, травяной муки или сена. От правильного документирования этого процесса зависит точность учета корм...
Популярное
27.06.2025
Тракторист-машинист в сельском хозяйстве: как правильно прописать должность?
В штатном расписании сельскохозяйственного предприятия есть должность «тракторист-машинист». Соответствующая запись сделана в трудовой книжке работника. Является ли правильным это название и будет ли иметь работник право на льготную пенсию? А как быть, если работник, в трудовой книжке к...
03.04.2025
Должностная инструкция для председателя фермерского хозяйства
В этом материале рассмотрим, как правильно составить должностную инструкцию для председателя фермерского хозяйства (далее – ФХ). В частности, выясним, какие разделы должна иметь инструкция и в каком случае в нее следует изменять. В этом материале рассмотрим, как правильно составить должностную...
27.06.2025
Агропредприятие заправляет технику подрядчиков: как уйти от акцизных рисков
В данной консультации рассмотрим, как агропредприятия могут заправлять технику подрядчиков, чтобы такие действия не признали реализацией горючего. Довольно часто для выполнения тех или иных сельскохозяйственных работ агропредприятия вынуждены привлекать к работе подрядчиков. Согласно Гражданскому ко...
Новое
01.07.2025
Амортизация животных основного стада: применять ли методы для МНМА?
В публикации рассмотрено, можно ли животных основного стада считать МНМА, какие правила учета и амортизации применяются к ним в бухгалтерском и налоговом учете. Предприятие импортирует свиней по 17 000 грн за голову, а уже через несколько месяцев переводит их в основное стадо. Можно ли / нужно счита...
17.06.2025
Учет прироста живой массы сельхозживотных, его оценка и оприходование
В статье рассмотрен порядок документального оформления и бухгалтерского учета прироста живой массы животных. Приведены примеры оценки прироста по справедливой и первоначальной стоимости. Как вести первичный и бухгалтерский учет прироста живой массы животных в сельском хозяйстве? Какие документы офор...
27.05.2025
Выращивание бахчевых культур: оформление и бухучет
В статье отражены ключевые аспекты бухгалтерского учета в бахчеводстве, рассмотрены методы калькулирования, правила распределения расходов и требования к первичному документированию хозяйственных операций. Выращивание бахчевых культур – арбузов, дынь, тыкв – сезонное направление растение...
Лучшие материалы