Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора Uteka-Агро від 25.06.2024

25.06.2024 128 0 1

Вітаю, шановні колеги!

Цього тижня в Uteka-Агро ми розглянули такі теми.

Орендодавець продав земельну ділянку: чи припиняється договір оренди? Власник земельної ділянки може її продати, навіть якщо таку ділянку було передано в оренду. У статті розглядаємо важливі питання, які цікавлять орендарів земельних ділянок, а саме: чи припиняється договір оренди земельної ділянки у зв’язку з її продажем; чи потрібно укладати договір оренди з новим власником; як орендар може дізнатися, що змінився власник земельної ділянки; що буде з договором оренди, якщо земельну ділянку купив сам орендар.

Чи звільняються від оподаткування доходи від продажу землі, призначеної для ведення товарного сільгоспвиробництва? Агропідприємство має намір придбати у фізособи земельну ділянку з підвидом цільового призначення «для ведення товарного сільськогосподарського виробництва». Тож виникло запитання: чи утримувати в такому разі ПДФО та військовий збір? Адже на практиці податківці часто наголошують на тому, що податки слід утримувати. Аналіз цієї ситуації – за посиланням.

За які землі повинні сплачувати земельний податок єдинники четвертої групи? Платники, які мають у власності чи постійному користуванні земельні ділянки, звільняються від сплати земельного податку. Але не за всі ділянки, а лише за ті, які використовуються для ведення сільськогосподарського товаровиробництва. Детальніше про це розповідаємо тут.

Які особливості подання форми № 20-ОПП щодо земельних ділянок? У разі придбання, продажу, оренди земельної ділянки дані про неї слід відобразити у формі № 20-ОПП. Однак під час подання форми можуть виникнути складнощі, якщо: суб’єкт господарювання (далі – СГ) має декілька земельних ділянок; у земельної ділянки немає адреси або кадастрового номера; земельна ділянка розташована не за місцем основного обліку платника податків та ін. Розберімося детально в цих ситуаціях.

З 24.07.2024 діє новий Порядок державної реєстрації потужностей. З цієї дати набуде чинності наказ Мінагрополітики від 15.02.2024 № 431, яким затверджено Порядок державної реєстрації потужностей та Порядок ведення реєстру операторів ринку. Сільгосптоваровиробники є операторами ринку, адже вони мають будівлі, обладнання та інші засоби, земельні ділянки, на яких здійснюється первинне виробництво харчових продуктів (вирощуються сільгоспкультури). Отже, агропідприємства зобов’язані реєструвати потужності. Про основні новації розповідаємо тут.

Обов’язок ПДВ-реєстрації: коли виникає та які наслідки несвоєчасної реєстрації? На практиці нерідко буває, що СГ перевищує граничний обсяг операцій із постачання товарів або послуг (1 млн грн) за останні 12 місяців, але не реєструється платником ПДВ. Особливо часто це трапляється з підприємствами, які переходять зі спрощеної системи оподаткування на загальну. Якщо таку помилку виявлено після спливу граничного строку подання заяви про ПДВ-реєстрацію, наслідки можуть бути неприємні. У статті розповідаємо, що чекає СГ, який не зареєструвався платником ПДВ, хоч повинен був це зробити на обов’язкових засадах.

Повернення товару: коли оформлювати РК? На дату отримання постачальником передоплати від покупця було зареєстровано податкову накладну. Постачання відбулося, але товар не підійшов покупцю. За згодою сторін товар було повернено продавцю, а кошти – покупцю. На яку дату оформлювати РК? Чи треба оформлювати ПН на залишок коштів? Відповідь публікуємо тут.

Наступного тижня в матеріалах Uteka-Агро розповімо:

  • про зміни до Податкового та Митного кодексів щодо експорту сільгосптоварів;
  • як отримати дозвіл на експлуатацію машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки;
  • під час війни втрачено первинні документи: аналіз перших судових рішень.

Легкої вам роботи та корисного читання!

З повагою
Вікторія СТАНКЕВИЧ,
головна редакторка Uteka-Агро,
кандидат економічних наук

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Агро»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права для с/г галузі

4680 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали