Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора Uteka-Агро від 23.05.2023

23.05.2023 129 0 0

Вітаю, шановні колеги!

Оформлення права користування земельною ділянкою за допомогою договору емфітевзису– досить популярна на сьогодні опція. Але чи має емфітевт переважне право на купівлю земельної ділянки? На законодавчому рівні переважне право емфітевта не закріплено. Отже, землевласник може продати земельну ділянку третій особі, навіть не довівши до відома емфітевта. Але рішення є – передбачити в договорі емфітевзису переважне право емфітевта. Редакція Uteka-Агро підготувала рекомендації, як це краще зробити, у матеріалі «Особливості продажу земельної ділянки, яка передана на праві емфітевзису».

Зараз багато хто із платників перебуває в очікуванні ухвалення законопроєкту № 8401. Нагадаємо, що йдеться про скасування спеціальної системи оподаткування – єдиного податку за ставкою 2 %. Якщо це станеться, то таким єдинникам доведеться повернутися на попередню систему оподаткування, зокрема на сплату ПДВ. Тому й виникає питання необхідності нарахування компенсуючих податкових зобов’язань на підставі п. 198.5 ПК. Як діяти платникам після повернення до сплати ПДВ – у нашому матеріалі «Повернення з ЄП 2 % до сплати ПДВ: коли нараховувати компенсуючі податкові зобов’язання».

Останнім часом почастішали випадки перевірок органами Укртрансбезпеки на дорогах автомобілів, що належать суб’єктам господарювання, та застосування штрафів. А штрафи, що накладаються цими органами, досить значні. Ми розглянули типові ситуації та проаналізували наявну судову практику з цього питання (Штрафи від Укртрансбезпеки: чи можуть оштрафувати за неправильно заповнену ТТН?).

У рубриці «Галузевий бухгалтерський облік» – нова стаття «Облік гною на сільгосппідприємстві: оприбуткування, оцінка, справляння екологічного податку». Ми розповідаємо: як обліковувати цю побічну продукцію; чи є гній відходами, за які потрібно подавати декларацію про відходи та платити екологічний податок; як оцінювати та обліковувати гній під час первісного визнання.

Серед іншого, редакція відповідає на запитання:

Матеріали Uteka-Агро наступного тижня будуть присвячені таким темам:

  • отримання насіння, добрив від міжнародних організацій: облік та оподаткування;
  • прострочені ветпрепарати та інші медичні відходи на сільгосппідприємстві: особливості обліку та списання;
  • як отримати ліцензію на зберігання пального;
  • які особливості слід врахувати, приймаючи на роботу особу з інвалідністю;
  • як оформлюється зараз договір оренди комунальної землі.

Корисного вам читання!

З повагою
Вікторія Станкевич,
головна редакторка Uteka-Агро, кандидат економічних наук 

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Агро»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права для с/г галузі

4680 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали