Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора Uteka-Агро від 23.01.2024

23.01.2024 122 0 1

Вітаю, шановні колеги!

Нові публікації Uteka-Агро цього тижня присвячені таким питанням: звітність платників єдиного податку другої та третьої груп; ЄСВ-звітність підприємця-єдинника; обмін правами користування земельними ділянками; трудові відносини у ФГ; документування та облік списання газу на роботу зерносушарки.

Наближається строк подання звітності платниками єдиного податку (далі – ЄП). Для того щоб це завдання не було для вас обтяжливим, ми підготували кілька консультацій, які допоможуть зорієнтуватися та відзвітувати без помилок. Як підприємцю заповнити декларацію з ЄП за 2023 рік, зокрема, якщо він є єдинником першої чи другої групи і до 01.08.2023 не сплачував ЄП? Дізнайтеся про це, перейшовши за посиланням.

За підсумками року підприємці на ЄП крім декларації мають подати також звіт про суми ЄСВ, сплачені протягом року за себе. Ми розповідаємо, як заповнити такий звіт, а також пояснюємо, в яких випадках підприємець може не сплачувати ЄСВ і чи потрібно тоді подавати такий звіт.

Не обійшли увагою ми і єдинників-юросіб. А саме розглянули актуальні питання, пов’язані з поданням декларації за 2023 рік юрособами – платниками ЄП третьої групи за ставками 3 % + ПДВ та 5 %, а також на прикладі показали, як заповнити основну частину декларації.

Платники ЄП другої та третьої груп, які мають у власності чи користуванні сільськогосподарські угідді, повинні визначати мінімальне податкове зобов’язання (далі – МПЗ) за 2023 рік. МПЗ розраховується у відповідному додатку до декларації єдинника за 2023 рік. Як визначити МПЗ і заповнити цей додаток, читайте у статті.

Інформація про нормативну грошову оцінку (далі – НГО) земельних ділянок потрібна єдинникам четвертої групи для нарахування єдиного податку та визначення розміру земельного податку, орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, а також у деяких інших випадках, передбачених законодавством. Ми нагадуємо, як цьогоріч отримати витяг про НГО.

Відомо, що члени ФГ мають особливий статус щодо ФГ – не можуть працювати в ньому за трудовим договором. Проте це зовсім не означає, що члени ФГ не можуть бути в трудових відносинах із ФГ (такі відносини оформлюються інакше, ніж із найманими працівниками). Підтвердження наявності трудових відносин із членами ФГ має важливе значення, зокрема, для визначення МПЗ. Адже у зменшення МПЗ можна включити лише суми ПДФО та військового збору, сплачені з доходів осіб, з якими наявні трудові або цивільно-правові відносини. Тож у консультації ми розглянули, як правильно оформити трудові відносини із членами ФГ.

У діяльності багатьох сільгосппідприємств часто виникають ситуації, коли в межах одного масиву земельних ділянок є декілька землекористувачів – як їх власників, так і інших користувачів – орендарів та емфітевтів тощо. Розірвання масиву на сукупність самостійних шматків створює певні незручності в їх використанні. У консультації ми розповідаємо, як провести обмін земельними ділянками, що входять до складу певного масиву.

Ще одна наша консультація – для підприємств, які мають або планують придбати зерносушарку. До редакції часто звертаються із запитаннями: на підставі яких документів списувати спожитий природній або скраплений газ; які документи треба мати для обґрунтування «товарності» проведених операцій, зокрема, для ПДВ-обліку? Відповіді на ці запитання надаємо у статті «Використовуємо газ для зерносушарки: якими документами обґрунтувати?».

Наступного разу в Uteka-Агро розглядатимемо:

  • чи може фізособа подарувати земельну ділянку юрособі;
  • обмеження щодо значних правочинів, яких слід дотримуватися в разі придбання землі;
  • хто та як має відзвітувати за плату за землю та податок на нерухомість за 2024 рік.

Легкої вам роботи та корисного читання!

З повагою
Вікторія СТАНКЕВИЧ,
головна редакторка Uteka-Агро, кандидат економічних наук

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Агро»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права для с/г галузі

4680 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали