Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора Uteka-Агро від 21.03.2023

21.03.2023 161 0 0

Шановні колеги!

Наприкінці минулого року унесено зміни до деяких законодавчих актів щодо відновлення системи оформлення прав оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення та удосконалення законодавства щодо охорони земель. Зокрема, суттєво оновлено умови викупу без проведення земельних торгів земельних ділянок із так званими рудиментарними правами, тобто ділянок, які особи могли набувати за попереднім законодавством, однак не мають права набувати на сьогодні. Здебільшого ця процедура стосується фермерських земель, які надавалися засновникам ФГ на праві постійного користування для створення таких ФГ як юридичних осіб. Ми розглянули, як саме змінилася процедура викупу земельних ділянок, а також з якими труднощами можуть стикнутися покупці землі в процесі реалізації нової процедури («Викуп земельної ділянки, що перебуває у постійному користуванні: труднощі реалізації»).

Про поновлення договорів оренди, розірвання договору за згодою сторін розповідаємо в матеріалі «Чи потрібно реєструвати припинення права оренди земельної ділянки».

Підприємство, яке втратило статус платника ЄП четвертої групи, автоматично переходить на загальну систему оподаткування. Проте за бажанням і в разі виконання певних умов воно може вибрати спрощену систему з перебуванням у третій групі єдинників. Докладно про те, які системи оподаткування доступні підприємству, як вести податковий облік на загальній системі, які податки та обов’язкові платежі тепер доведеться сплачувати, як оподатковувати перехідні операції тощо, – читайте в новій публікації «Сільгосппідприємство втратило статус єдинника четвертої групи: яку систему оподаткування вибрати та як оподаткувати перехідні операції».

Також актуальними та корисними є публікації з питань ПДВ, а саме:

Тема розкриття інформації про фактичних власників бізнесу не втрачає актуальності та періодично «заграє новими фарбами». Останні новації привніс Закон від 06.09.2022 № 2571-IX, що набув чинності з 29 грудня 2022 року. Ми розглянули, що саме змінилося, а також кому та в яких випадках у 2023 році необхідно подати інформацію про своїх бенефіціарів («Відомості про бенефіціарів і структуру власності: коли подавати»).

Для сільгосппідприємств галузі рослинництва, які використовують системи поливу, розповідаємо про облік та оподаткування цього об’єкта основних засобів: «Система поливу на орендованій земельній ділянці: облік та оподаткування в орендаря».

У публікаціях Uteka-Агро наступного разу, зокрема, розглянемо:

  • оформлення, нарахування та виплата дивідендів учасникам ТОВ та ФГ;
  • виплати членам ФГ, які не є дивідендами: як прописати у статуті, правова природа цих виплат, облік, оподаткування;
  • оформлення довіреності, яка посвідчена сільрадою, на отримання/видачу плати за користування земельною ділянкою в період воєнного стану;
  • застосування відомості на виплату готівки для виплат за оренду земельних ділянок.

Корисного вам читання!

З повагою
Вікторія Станкевич,
головна редакторка Uteka-Агро

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Агро»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права для с/г галузі

4680 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали