Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора Uteka-Агро від 21.02.2023

21.02.2023 164 0 0

Шановні колеги!

Цього тижня аналізуємо зміни в законодавстві щодо реєстрації ПН/РК, застосування режиму експортного забезпечення, бронювання працівників. А також допомагаємо розібратись у проблемних питаннях, пов’язаних із розрахунком та звітуванням щодо МПЗ сільгосппідприємствами.

 08.02.2023 набув чинності Закон від 12.01.2023 № 2876-IX, яким унесено зміни до ПК стосовно строків реєстрації ПН/РК в ЄРПН, тривалості операційного дня для реєстрації, розміру штрафів за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК. Детально про те, що саме змінилося, а також як платникам ПДВ діяти на практиці – у публікації Uteka-Агро цього тижня («Закон № 2876: нові строки реєстрації ПН/РК і штрафи за несвоєчасну реєстрацію»).

04.02.2022 опубліковано Закон від 12.01.2023 № 2881-IX, яким запроваджується режим експортного забезпечення і встановлюються особливі ПДВ-правила для експорту товарів, включених до таких товарних позицій згідно з УКТ ЗЕД: 1001 (пшениця і суміш пшениці та жита (меслин), 1003 (ячмінь), 1005 (кукурудза), 1201 (соєві боби), 1205 (насіння ріпаку або кользи)), 1206 (насіння соняшнику), 1512 (олії соняшникова, сафлорова або бавовняна та їх фракції), 2306 (макуха та інші тверді відходи). Детально про те, хто й за яких умов має право здійснювати експорт зазначених товарів у режимі експортного забезпечення, – у нашому матеріалі «Режим експортного забезпечення: як застосовувати на практиці».

З кінця січня набули чинності нові правила бронювання працівників залежно від критичної важливості підприємства. Чи діють старі відстрочення від мобілізації, чи буде автоматичне продовження чинних бронювань, хто може претендувати на «бронь» за новими правилами, як подати заявку на бронь тощо, – на ці питання відповідаємо в матеріалі «Нові правила бронювання працівників – 2023».

17 лютого цього року ДПС на своєму офіційному сайті розмістила відповіді щодо особливостей визначення МПЗ. Аналіз цих позицій контролерів, а також відповіді на запитання щодо розрахунку МПЗ, які хвилюють бухгалтерів сільгосппідприємств та фермерських господарств, – у матеріалі «МПЗ: аналіз відповідей ДПС та відповіді на інші актуальні запитання».

Не менш актуальними є також публікації:

У публікаціях Uteka-Агро наступного разу, зокрема, розглянемо питання:

  • перевірок сільгоспвиробників щодо пального;
  • первинного обліку для рибницьких господарств;
  • розрахунку нормативів працевлаштування осіб з інвалідністю;
  • щодо частки у ТОВ померлого учасника.

Корисного вам читання!

З повагою
Вікторія Станкевич,
головна редакторка Uteka-Агро

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Агро»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права для с/г галузі

4680 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали