Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора Uteka-Агро від 20.12.2022

20.12.2022 213 0 0

Шановні колеги!

Цьогоріч багато орендарів не можуть виплачувати орендну плату фізособам-орендодавцям у розмірі, визначеному договором оренди. Якими будуть наслідки в разі обкладення доходів орендодавців ПДФО та військовим збором – повідаємо в Uteka-Агро цього тижня («Додаткова угода до договору оренди землі: порядок укладання та набрання чинності», «Орендна плата виплачується у меншому розмірі, ніж передбачено договором: що з ПДФО та ВЗ?»).

Через надмірну вологість та перебої з електроенергією, яка необхідна для сушіння зерна, аграрії вимушені залишити значну частину урожаю кукурудзи зимувати в полі. Як визначити її собівартість, які особливості обліку незавершеного виробництва та чи потрібно складати калькуляцію – на ці та інші пов’язані запитання ми даємо відповідь у статті «Кукурудза на зерно: визначення фактичної собівартості, оцінка незавершеного виробництва, облік перезимівлі в полі».

30.11.2022 набули чинності зміни в законодавстві щодо бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації та на воєнний час. Ми проаналізували оновлені правила і розповіли, яких працівників можна бронювати з грудня-2022, а також які ще зміни у процедурі бронювання військовозобов’язаних працівників очікуються найближчим часом («Бронювання військовозобов’язаних працівників: оновлені правила з грудня-2022»).

Також цього тижня ми розглянули:

  • яку техніку та обладнання треба обов’язково відображати у формі № 20-ОПП, як повідомити про об’єкт оподаткування та виправити раніше подані дані («Як правильно відобразити сільгосптехніку та обладнання у формі № 20-ОПП»);
  • яким чином можна придбати обладнання Starlink, чи можна розрахуватися корпоративною карткою підприємства; чи може підприємство орендувати Starlink у фізособи; чи треба утримувати податок на репатріацію, отримуючи послуги супутникового зв’язку від нерезидента, та як відобразити придбання Starlink і плату за послуги зв’язку в податковому та бухгалтерському обліку («Starlink: де придбати та як вести облік»).

Наступного тижня розглянемо актуальні питання обліку та оподаткування подарунків, матеріальної допомоги тощо робітникам та пайщикам.

Корисного вам читання!

З повагою
Вікторія Станкевич,
головна редакторка Uteka-Агро

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Агро»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права для с/г галузі

4680 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали