Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора Uteka-Агро від 19.09.2023

19.09.2023 68 0 0

Вітаю, шановні колеги!

Чимало запитань у бухгалтерів виникає щодо складання авансового звіту. Адже цьогоріч до його форми та вимог до складання неодноразово вносили «покращення». Ми розповідаємо: коли обов’язково складати саме затверджену форму, а коли не потрібно; чи можна використовувати цю форму «добровільно», коли цього не вимагається, чи доречно розробити власний документ; в які строки треба подати звіт та підтвердні документи; яких правил заповнення авансового звіту слід дотримуватись. Крім цього, ви можете завантажити зразки заповнення звіту та шаблон звіту для вашого використання у форматі Excel (Авансовий звіт-2023: форма, строки, порядок заповнення, зразки).

Наступна наша консультація – про варіанти передання земельної ділянки від засновника (учасника) ФГ та ТОВ своєму підприємству. Про оформлення договірних відносин у такому разі (із зразками документів) – у публікації «Член (учасник) сільгосппідприємства купив земельну ділянку: як передати її в користування підприємству».

Ми продовжуємо висвітлювати тему зберігання та використання пестицидів та агрохімікатів на сільгосппідприємстві. Докладно про те, як та де слід зберігати ці речовини, розповідаємо тут.

У рубриці «Галузевий бухгалтерський облік» – нова стаття. У ній ми аналізуємо методологічну проблему бухобліку для сільгосппідприємств, що спеціалізуються на вирощуванні курей яєчного напряму. Пов’язана вона із забороною амортизувати та відносити витрати на утримання курей-несучок на собівартість яйця. Як наслідок, від реалізації основної продукції (яєць) отримують прибутки, а від реалізації птиці у живій вазі чи м’яса від забою – збитки. Ми розповідаємо, що можна зробити з позиції бухобліку для уникнення збитків від реалізації птиці.

Серед іншого, висвітлюємо такі питання:

Наступного разу нові публікації Uteka-Агро будуть присвячені таким темам:

  • соціальна відпустка на дітей;
  • як визначити базу обкладення ПДВ у разі продажу сільгосппродукції, придбаної у фізичних осіб;
  • транспортування пестицидів.

Корисного вам читання!

З повагою
Вікторія СТАНКЕВИЧ,
головна редакторка Uteka-Агро, кандидат економічних наук

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Агро»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права для с/г галузі

4680 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали