Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора Uteka-Агро від 14.11.2023

14.11.2023 122 0 0

Вітаю, шановні колеги!

Якщо власник невитребуваної земельної частки (паю) або його спадкоємець до 01.01.2025 не оформить право власності на земельну ділянку, він вважатиметься таким, що відмовився від одержання цієї ділянки. Такою є норма Закону від 05.06.2003 № 899-IV «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)». Яка подальша доля невитребуваної земельної частки (паю)? Чи буде шанс оформити право власності на земельну частку після 01.01.2025? Якими будуть наслідки для орендарів, якщо власник не оформить право власності на нерозподілену земельну ділянку? Відповіді на ці питання – у публікації Uteka-Агро.

Засновник, голова, члени ФГ. Як показує практика, у багатьох статутах ФГ ці терміни вживаються неправильно. Пропонуємо розібратися в термінології та визначимо, чи є засновник і голова ФГ членами цього господарства.

Наступна наша консультація – для платників ПДВ, які своєчасно не списали в бухобліку суми ПДВ, що не були підтверджені податковими накладними, зареєстрованими в ЄРПН. Ви дізнаєтеся: чи можна списати суму старого непідтвердженого податкового кредиту в поточному звітному періоді; як відобразити таке списання у фінансовій і податковій звітності підприємства?

Практично на кожному сільгосппідприємстві є сільгосптехніка. Тож майже кожен бухгалтер має справу з обліком бензину чи іншого палива. Та не варто забувати про такі витратні матеріали, як мастильні (мастила, оливи). Вони потребують особливих правил поводження, що відображається і в обліку. Ми розглянули ці правила у статті «Мастильні матеріали на сільгосппідприємстві: облік та утилізація».

Серед іншого, повідаємо і про таке:

Звертаємо увагу на вихід нового спецвипуску – «Інвентаризація у фермерських господарствах та приватних сільгосппідприємствах: особливості проведення у 2023 році». У ньому зібрано найактуальніші матеріали, присвячені основним аспектам інвентаризаційного процесу: особливостям інвентаризації у воєнний час; інвентаризації основних засобів та інших необоротних матеріальних активів, біологічних активів, запасів та сільгосппродукції, пально-мастильних матеріалів, відходів, розрахунків; інвентаризації майна на непідконтрольній (окупованій) території.

Наступного разу матеріали Uteka-Агро будуть присвячені таким темам:

  • розрахунок частки сільгосптоваровиробництва: відповіді на актуальні запитання;
  • виплата орендної плати спадкоємцю власника земельної ділянки;
  • калькулювання собівартості картоплі.

Корисного вам читання!

З повагою
Вікторія СТАНКЕВИЧ,
головна редакторка Uteka-Агро, кандидат економічних наук

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Агро»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права для с/г галузі

4680 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали