Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора Uteka-Агро від 13.12.2022

13.12.2022 142 0 1

Шановні колеги!

Через воєнний стан багато платників плати за землю не отримали вчасно документи щодо нової НГО земельних ділянок. А отримавши їх, запитують: з якого часу застосовується новий розмір НГО; чи потрібно подавати уточнюючі декларації за тими земельними ділянками, стосовно яких у податковій звітності зазначався попередній розмір НГО? Крім того, внаслідок ведення активних бойових дій НГО багатьох земельних ділянок зменшилась. Тож їх власники/користувачі, скориставшись новим сервісом від Держгеокадастру, отримали в електронному вигляді витяги з техдокументації щодо НГО та подали їх до податкових органів. Але податківці не визнають цьогорічні витяги! Вони стверджують, що розрахунки податкових зобов’язань потрібно здійснювати за витягами минулого року, лише проіндексувавши НГО. Цього тижня Uteka-Агро пропонує розв’язок цих питань – ми розповімо, з якої дати застосовується новий розмір НГО у податкових відносинах, та, відповідно, виникає пов’язаний з цим обов’язок платників подавати уточнюючі декларації до раніше поданої податкової звітності («Зміна нормативної НГО ділянки: коли та як це впливає на податкові зобов’язання»).

У зимовий період багато сільгосппідприємств не мають змоги забезпечити своїх працівників роботою. А в умовах війни ця проблема стала ще гострішою. Якщо підприємство бажає зберегти колектив, то варто розглянути різні варіанти оформлення трудових відносин із працівниками без розірвання з ними трудового договору. Які саме – дізнаєтесь з матеріалу «Для працівників агропідприємства немає роботи взимку: варіанти оформлення трудових відносин».

Для сільгоспвиробників, які в поточному році отримують кошти держпідтримки, корисною є інформація про те, як відображати в бухгалтерському обліку та в Розрахунку частки сільгосптоваровиробництва такі надходження (Кошти держпідтримки: відображення в бухобліку та вплив на частку сільгосптоваровиробництва).

Майже для всіх суб’єктів господарювання цікавою є тема купівля-продажу сільгосппідприємством автомобіля. Відповіді на обліково-податкові питання, пов’язані з цим, – у наших публікаціях:

Матеріали Uteka-Агро наступного тижня будуть присвячені таким темам:

  • виплата орендної плати у меншому розмірі, ніж передбачено договором: юридичні підстави та податково-облікові наслідки;
  • кукурудза на зерно: визначення фактичної собівартості, оцінка незавершеного виробництва, облік перезимівлі в полі, складання статзвітів;
  • коригування ПДВ у разі зміни ціни/кількості під час експорту сільгосппродукції;
  • відображення у формі № 20-ОПП сільськогосптехніки, обладнання тощо.

Корисного вам читання!

З повагою
Вікторія Станкевич,
головна редакторка Uteka-Агро

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Агро»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права для с/г галузі

4680 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали