Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора Uteka-Агро від 13.09.2022

13.09.2022 113 0 1

Шановні колеги!

Для сільгосппідприємств на сьогодні гострою є проблема сплати ПДВ, що заважає нормальному веденню господарської діяльності. Здебільшого це пов’язано із суцільним блокуванням ПН/РК і неабиякими труднощами в їх розблокуванні. Тому деякі підприємства намагаються позбутися статусу платника ПДВ. Цього тижня ми розглянули, за яких умов можливе анулювання ПДВ-реєстрації, як це зробити та якими є наслідки позбавлення такого статусу («Анулювання ПДВ-реєстрації за власним бажанням: підстави, процедура та наслідки»).

Відновлення штрафів за несвоєчасну реєстрацію ПН хвилює багатьох платників ПДВ, особливо в разі реєстрації ПН, оформлених до лютого цього року. Ми розглянули, чому зараз не діють карантинні норми та як визначити період прострочення реєстрації для цілей нарахування штрафу («Відповідальність за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних»). 

Для платників ПДВ, які цьогоріч не змогли зібрати врожай сільгоспкультур, розповідаємо, як на практиці застосувати норми Податкового кодексу, що звільняють від нарахування компенсуючих податкових зобов’язань у певних випадках («Через війну не зібрано врожай: як списати, оподаткувати та облікувати витрати»).

Як підтвердити неможливість виконувати свої податкові обов’язки під час війни, щоб не було штрафів за невчасне декларування та несплату податків? Нарешті відповідь на це питання врегульовує наказ Мінфіну від 29.07.2022 № 225, який набув чинності 06.09.2022. Наказом затверджено Порядок підтвердження можливості або неможливості виконання платником своїх податкових зобов’язань, а також Перелік відповідних підтверджувальних документів. І виконати його вимоги треба досить скоро – до 30 вересня 2022 року слід подати відповідну заяву. Про це читайте в матеріалі «Як платникові податків підтвердити свою неможливість виконати податкові обов’язки через війну: затверджено наказ Мінфіну!».

Серед іншого, у матеріалах цього тижня також містяться відповіді на запитання:

Наступного тижня розповімо в Uteka-Агро, зокрема, про:

  • зміни до форми Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску і до Порядку його заповнення та подання, затверджених наказом Мінфіну від 13.01.2015 № 4;
  • оформлення, облік та оподаткування операцій із аграрними розписками;
  • порядок відображення операції в обліку постачальника та покупця в разі блокування податкової накладної;
  • хто повинен сплачувати єдиний та земельний податки у разі передання права користування землею або в суборенду.

Корисного читання!

З повагою
Вікторія Станкевич,
головна редакторка Uteka-Агро

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Агро»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права для с/г галузі

4680 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали