Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора Uteka-Агро від 09.01.2024

08.01.2024 139 0 1

Вітаю, шановні колеги!

Коротко ознайомлю вас із темами, які ми розглянули цього тижня в нових публікаціях Uteka-Агро.

З 01.01.2024 юрособи отримали право придбавати у власність земельні ділянки сільськогосподарського призначення з обмеженням площі до 10 тис. га. Нотаріус, до якого сторони договору звернуться для оформлення договору, обов’язково перевірятиме відповідність набувача права власності на земельну ділянку сільгосппризначення вимогам ст. 130 Земельного кодексу. Ми розповідаємо, яка саме інформація підлягає перевірці перед придбанням юрособою земельної ділянки та як проводиться така перевірка.

Один із етапів облікової роботи щодо закриття звітного року та підготовки до фінзвітності – розрахувати фактичну виробничу собівартість агропродукції. Скористайтеся нашими порадами, щоб не пропустити важливе та коректно закрити рахунки обліку витрат – «Розподіл виробничих витрат та закриття калькуляційних рахунків: порядок дій».

Сьогодні все більше сільгосппідприємств, які впровадили передові технології землеробства, приєднуються до програми отримання вуглецевих сертифікатів, що пропонуються датською компанією AGREENA. Від продажу цих сертифікатів можна отримати непоганий додатковий дохід, тому програма набирає популярності. Однак питання бухобліку та оподаткування таких операцій не врегульовані. Пропонуємо до вашої уваги свій погляд на цю проблему (Вуглецеві сертифікати компанії AGREENA: бухгалтерський облік та оподаткування).

Доволі значущою ланкою реально працюючого сільгосппідприємства є склад, де зберігається пальне. І потрібно не лише правильно обладнати цей склад, але й налагодити в ньому такий облік, який допоможе упорядкувати нафтопродукти в місцях зберігання, легше контролювати залишки пального, об’єктивніше планувати його подальшу закупівлю, зменшити нестачі, надлишки, пересортицю, помилки працівників або банальні крадіжки. Саме про те, як налагодити складський облік у місцях зберігання пального, – наш наступний матеріал.

Невдовзі платники визначатимуть мінімальне податкове зобов’язання. Ми продовжуємо надавати відповіді на запитання, пов’язані з цим:

Серед іншого аналізуємо такі ситуації із практики:

Наступного разу в Uteka-Агро розглядатимемо такі питання:

  • чи індексувати орендну плату, якщо її розмір зазначено у % від НГО;
  • варіанти оформлення трудових відносин аграріїв із працівниками у зимовий період;
  • юрособа успадкувала земельну ділянку: подальші дії;
  • особливості бухобліку насаджень спаржі.

Легкої вам роботи та корисного читання!

З повагою
Вікторія СТАНКЕВИЧ,
головна редакторка Uteka-Агро, кандидат економічних наук

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Агро»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права для с/г галузі

4680 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали