Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора Uteka-Агро від 06.09.2022

06.09.2022 113 0 0

Шановні колеги!

Часто у сторін виникає запитання щодо типового договору оренди землі, затвердженого КМУ. Чи потрібно повністю дотримуватися тексту такого договору при укладанні договору оренди земельної ділянки приватної форми власності у 2022 році? Практика цього питання зводиться до того, що дотримання тексту типового договору рекомендується. Тим більше, що нещодавно такий типовий договір був приведений у відповідність до останніх змін (згідно постанови КМУ від 19.08.2022 № 921, що набула чинності з 24.08.2022). У консультації розповімо, у чому суть цих змін і в яких випадках сільгосппідприємства повинні застосовувати Типовий договір («Унесено зміни до типового договору оренди землі: що це означає для аграріїв»).

Сільгосппідприємство придбало дрон для використання у власній діяльності. Але, як відомо, використання квадрокоптерів, дронів тощо заборонено із початку введення воєнного стану на території України. Тож певними нормативними документами мають встановлюватися обмеження щодо використання такого «крилатого щастя». Ми підготували матеріали, в яких розкрили питання необхідності та порядку реєстрації агродронів, отримання дозволів на польоти, особливості використання дронів під час війни та відповідальність за їх неправомірне використання. А також – як бухгалтер має відобразити цього летючого помічника в бухгалтерському та податковому обліку («Використання агродронів під час воєнного стану», «Бухоблік дронів на сільгосппідприємстві: придбання, зарахування на баланс, експлуатація та сезонний простій»).

У багатьох платників ПДВ було заблоковано податкові накладні за період лютий – травень, які були подані на реєстрацію до 15 липня цього року. Чи може платник ПДВ відобразити податковий кредит за такою ПН у періоді її оформлення, якщо така ПН була розблокована, наприклад, у серпні? Відповідь на це запитання ви знайдете в консультації цього тижня («ПН за лютий розблокована в серпні: коли можна відобразити податковий кредит?»).

Також ми розглянули, чому постачальник зараз не зможе зменшити податкові зобов’язання, якщо реєстрацію розрахунку коригування, оформленого до лютого цього року, було розблоковано в період дії воєнного стану («У декларації за який період відображається розблокований від’ємний РК?»). 

Унаслідок воєнних дій чимало сільгосппідприємств стикнулися з тим, що їхню сільгосппродукцію, яка перебувала на власному складі або елеваторі, було знищено. Також часто сільгосппродукція псується з різних причин, наприклад, через проблеми з реалізацією. Бухгалтерів підприємств цікавить, як правильно списати таку продукцію, якими будуть податкові та облікові наслідки. Про це йтиметься у матеріалах цього тижня («Знищено сільгосппродукцію, що знаходилася на зберіганні: як оподаткувати та облікувати втрати», «ТМЦ на відповідальному зберіганні пошкоджені: як списати?»).

У публікаціях наступного тижня ми, зокрема, розглянемо:

  • як платникові податків підтвердити свою неможливість виконати податкові обов’язки через війну (аналіз наказу Мінфіну від 29.07.2022 № 225);
  • основні етапи, які необхідно пройти потенційним сторонам договору купівлі-продажу сільгоспземлі перед його укладанням наразі, під час дії воєнного стану;
  • через війну не зібрано врожай: як списати, оподаткувати та облікувати витрати;
  • відповідальність за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних.

​​​​​​​Корисного читання!

З повагою
Вікторія Станкевич,
головна редакторка Uteka-Агро

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Агро»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права для с/г галузі

4680 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали