Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора Uteka-Агро від 02.07.2024

Нове

02.07.2024 5 0 0

Вітаю, шановні колеги!

З 1 липня набули чинності два закони, якими вносяться зміни до Податкового та Митного кодексів, а також деяких інших законодавчих актів. Ці зміни особливо важливі для експортерів сільськогосподарської продукції. Зокрема, запроваджується режим експортного забезпечення ПДВ у разі постачання сільгосппродукції. Змінюються також правила оформлення митних декларацій на вивезення товарів, щодо яких уведено режим експортного забезпечення. Окрім цих є низка інших, не менш суттєвих змін, про які ми розповідаємо в нових матеріалах Uteka-Агро:

  1. Огляд Закону № 3706: експортне забезпечення сільгосппродукції, нова форма ПН та інші зміни;
  2. Огляд Закону № 3707: митне декларування товарів, до яких застосовано режим експортного забезпечення;
  3. Коментар до Закону № 3706 (КІК).

Також варті вашої уваги зміни (набули чинності з 16.06.2024) до порядків, затверджених постановою КМУ від 11.12.2019 № 1165. Йдеться, зокрема, про Порядок розгляду скарги щодо рішення про відмову в реєстрації податкових накладних та розрахунків коригування в ЄРПН, про неврахування Таблиці даних платника ПДВ, про відповідність платника ПДВ критеріям ризиковості. Про те, як платнику ПДВ взяти участь у розгляді матеріалів скарги в режимі відеоконференції та які нюанси йому слід знати заздалегідь, дізнаєтеся з консультації.

Для провадження діяльності у сфері сільського господарства підприємства зобов’язані отримувати різні документи дозвільного характеру. Серед них – дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки. Сьогодні ми розповідаємо, які документи з охорони праці потрібно надати для отримання дозволу на виконання робіт підвищеної небезпеки та початок експлуатації (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки; які норми законодавства про охорону праці слід урахувати для отримання позитивного експертного висновку.

На випадок втрати первинних документів через збройну агресію рф передбачено окрему процедуру, що дає змогу не відновлювати такі документи й не боятися перевірки періоду, за який їх втрачено. Проте: скористатися нею можуть не всі; є умови для запуску такої преференції; треба повідомити податківців і отримати позитивне рішення. Якщо податківці відмовили в застосуванні спецправил, то видають вмотивоване рішення з доказами відмови. Утім, платник податків може оскаржити відмову в адмінпорядку та/або в суді. Ми розглянули одне із судових рішень з цього приводу.

Серед інших публікацій Uteka-Агро ви знайдете також відповіді на запитання:

У розділі Uteka-Агро «Спецвипуски для агропідприємств» – новий випуск «Форма № 20-ОПП: правила та практика». Тут ми розглянули, як заповнити кожну графу форми № 20-ОПП з урахуванням вимог законодавства та роз'яснень органів ДПС. У наших консультаціях ви знайдете відповіді на свої запитання щодо різних практичних ситуацій, а також зразки заповнення форми.

Звертаємо увагу, що опубліковано новий Агропорадник «Придбання земельних ділянок сільськогосподарського призначення юридичними особами: умови та обмеження». У ньому ми детально розглянули вимоги, установлені законодавством, до юридичних осіб, які мають намір придбати земельну ділянку сільгосппризначення, а також розповіли про процедуру укладення договору земельної ділянки. Крім того, в Агропораднику є інформація, яка буде корисна орендарям земельних ділянок. Орендарі є суб’єктами переважного права на придбання земельної ділянки сільгосппризначення. Якщо власник знехтує правом орендаря викупити ділянку і продасть її третій особі, то орендар може звернутися до суду.

Наступного разу в Uteka-Агро ми допоможемо вам розв’язати такі питання:

  • нікому обробляти землю: що робити агропідприємству;
  • сільгосппідприємство передало в оренду землю ФОП, а він припинив свою діяльність: що з договором оренди;
  • ФОП передав землю в оренду (суборенду): чи повинен він переходити на загальну систему?
  • що таке «Клуб білого бізнесу» та які переваги для платника податків (огляд змін до Податкового кодексу).

Легкої вам роботи та корисного читання!

З повагою
Вікторія СТАНКЕВИЧ,
головна редакторка Uteka-Агро,
кандидат економічних наук

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Агро»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права для с/г галузі

4680 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали