Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора Uteka-Агро від 01.08.2023

01.08.2023 111 0 0

Вітаю, шановні колеги!

Законопроєкт № 8401 став Законом від 30.06.2023 № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану». Uteka-Агро пропонує до вашої уваги аналіз основних нововведень.

Скасовано особливу систему оподаткування – ЄП за ставкою 2 %, і поновлено ПДВ-реєстрацію. Як, коли та в яких випадках слід нараховувати компенсуючі податкові зобов’язання; за якою часткою здійснювати розподіл вхідного ПДВ; чи можна віднести до податкового кредиту суми ПДВ, сплачені під час імпорту товарів у статусі платника ЄП за ставкою 2 %; що буде з податковим кредитом покупця, якщо постачальник після скасування ЄП за ставкою 2 % залишиться на спрощеній системі оподаткування і не зареєструє податкову накладну? Відповіді – у консультації.

Також ми розглянули: зміни в порядку нарахування та сплати ЄСВ у певних випадках; чи зможуть підприємці і далі не сплачувати ЄСВ;чи діятимуть штрафи за ЄСВ-порушення; чи подовжено мораторій на перевірки. Подробиці тут.

Звісно, усіх платників податків цікавить, що саме зміниться у правилах проведення перевірок, застосування штрафів та обчислення податкових строків. Розповідаємо про це в консультаціях:

Унесення підприємства до переліку ризикових платників податків може мати серйозні наслідки для подальшої господарської діяльності. Зазвичай це призводить до відмови в реєстрації ПН/РК як самого підприємства, так і його контрагентів. Однак таке рішення комісії регіонального рівня можна оскаржити. Ми розглянули порядок його оскарження в адміністративному та судовому порядку («Оскарження рішення про відповідність платника податків критеріям ризиковості: порядок дій»).

Далі говоритимемо про багаторічну проблему: як бути, якщо дата укладення договору оренди і дата держреєстрації права оренди не збігаються; коли має закінчуватися договір оренди в цьому разі? Детально про це – у матеріалі «Як правильно визначити строк припинення договору оренди землі».

Серед іншого, поговоримо і про такі не менш важливі аспекти діяльності сільгосппідприємств:

У рубриці «Галузевий бухгалтерський облік» – нова стаття «Організація бухгалтерського обліку виробництва комбікорму». Тут наведено одну з можливих систем, яку з різними варіаціями можуть використовувати аграрії для обліку виробництва комбікорму. Така система обліку дозволяє проконтролювати та обґрунтувати суму витрат, що включаються до собівартості виготовлених кормів.

Звертаємо увагу на новий спецвипуск Uteka-Агро – «Що зробити бухгалтеру, щоб забезпечити збереження врожаю». У ньому зібрано всю важливу та необхідну інформацію щодо обліку випуску готової продукції з поля та операцій із сушіння та сортування зерна.

Наступного тижня в Uteka-Агро висвітлимо такі теми:

  • повернення єдинника четвертої групи з третьої групи зі ставкою ЄП 2 %;
  • ФГ надає кошти члену такого господарства для придбання землі: як це оформити;
  • право емфітевзису не обліковували як нематеріальний актив: як виправити помилку.

Корисного вам читання!

З повагою
Вікторія Станкевич,
головна редакторка Uteka-Агро, кандидат економічних наук 

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Агро»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права для с/г галузі

4680 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали