Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Випуск: Головні бухгалтерські новини тижня (29.05-02.06.2023)

05.06.2023 381 0 0

Зміни в законодавстві з 29 травня по 2 червня 2023 року

Про що треба знати на цьому тижні?

Який розмір мінімальної зарплати очікувати у 2024 році

Заступник Міністра економіки України Тетяна БЕРЕЖНА озвучила пропозиції Мінекономіки на 2024 рік, надані Мінфіну для попередніх обрахунків: розмір мінімальної заробітної плати – 7 651 грн (наразі 6 700 грн відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік»).

Як будемо працювати та відпочивати у червні 2023 року

У період дії воєнного стану не застосовуються норми ст. 53 КЗпП (тривалість роботи напередодні святкових, неробочих і вихідних днів), частини першої ст.. 65, частин третьої - п’ятої ст. 67 та ст. 71-73 КЗпП (святкові і неробочі дні). Це означає, що офіційних святкових та неробочих днів в Україні немає. При цьому графік роботи та час відпочинку встановлює роботодавець. Отже, роботодавець самостійно вирішую у кожному конкретному випадку чи будуть працювати його люди.

В Україні стартує програма грантів для малих та середніх жіночих та сімейних підприємств

Малі та середні сімейні й жіночі підприємства мають шанс отримати гранти на розвиток бізнесу через програму USAID «Конкурентоспроможна економіка України».

Що робити, якщо рахунки заблоковані через арешт коштів

Чинним законодавством визначено, що наразі фізична особа може витрачати з арештованого поточного рахунку не більше 13 400 гривень на місяць. Також з нього можна сплачувати податки та збори без урахування арешту.

Важливо:

Відновлення довоєнного стану системи оподаткування: прийнято за основу законопроєкт

Парламент підтримав у першому читанні зміни до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану. Відповідні зміни направлено на відновлення довоєнного стану системи оподаткування.

З 01.07.2023 планують повернути штрафи при застосуванні РРО

Южаніна у своєму Телеграм-каналі зазначила, що відновлення штрафів при застосуванні РРО з 01.07.2023 року передбачено законопроєктом 8401, який планується розглянути на найближчому засіданні Верховної Ради України.

Як уникнути штрафів та пені: нововведення від законопроєкту №8401

Можливість уникнення сплати штрафів та пені взагалі при добровільному погашенні донарахуваноі внаслідок перевірки недоїмки протягом 30 днів.

Актуально:

Компенсаційні програми для роботодавців від служби зайнятості

Державна служба зайнятості пропонує роботодавцям ряд компенсаційних програм для підтримки та розвитку бізнесу.

Простій у воєнний час: підстави, оформлення, оплата

Управління інспекційної діяльності у Чернівецькій області підгатовало матеріал щодо простою у воений час.

Працівник відмовляється працювати у зв'язку із зміною істотних умов праці: чи можна його звільнити?

Якщо працівник відмовився працювати в нових умовах та повідомив про це роботодавця письмово, роботодавець має право розірвати з ним трудовий договір на підставі пункту 6 статті 36 КЗпП України. 

Порядок проведення розрахунків: інфографіка від ДПС

Головне управління ДПС у Запорізькій області підготувало інфографіку для суб’єктів господарювання щодо проводення розрахункових операцій в готівковій або безготівковій формі.

Читайте нове:

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали