Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Випуск: Головні бухгалтерські новини тижня (22.05-26.05.2023)

29.05.2023 329 0 0

Зміни в законодавстві з 22 травня по 26 травня 2023 року

Про що треба знати на цьому тижні?

Мінфін нагадує про наближення терміну запровадження Загального стандарту звітності CRS

З набранням чинності змін до податкового законодавства щодо імплементації в Україні Загального стандарту звітності CRS фінансові агенти з 1 липня 2023 року зобов’язані вживати заходи належної комплексної перевірки з метою виявлення підзвітних рахунків та щороку, до 1 липня, подавати до ДПС звіт про підзвітні рахунки. Вперше звіт про підзвітні рахунки потрібно буде подати у 2024 році за друге півріччя 2023 року (перший звітний період). В подальшому звітним періодом вважатиметься попередній календарний рік.

Роботодавців хочуть зобов’язати погоджувати граничний строк оплати відпустки із працівником: законопроект

Згідно діючих норм ( ст.115 КЗпП, ст. 21 Закону України “Про відпустки”) заробітна плата працівникам за весь час відпустки виплачується до початку відпустки, якщо інше не передбачено трудовим або колективним договором. Проєктом Закону №9309 пропонується прописати, що виплата заробітної плати у інший строк проводиться за погодженням з працівником, але не пізніше дня закінчення відпустки.

Міжнародний Реєстр збитків запрацює з серпня 2023 року

Реєстр включатиме заявки всіх осіб-постраждалих внаслідок агресії рф та доказову базу по цих заявках.

Важливо:

Закон № 3050: особливості оподаткування єдиним податком четвертої групи земельні ділянки

Перелік територій, затверджений наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22.12.2022 № 309, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 23.12.2022 за № 1668/39004, може застосовуватися при справлянні єдиного податку четвертої групи на відповідних територіях. Подробиці на Uteka.

До яких реєстрів відкрито доступ під час війни

Державна податкова служба забезпечила можливість платникам податків отримувати інформацію з публічних електронних реєстрів: Реєстр неприбуткових установ та організацій; Реєстр платників єдиного податку; Реєстр страхувальників; Реєстр платників ПДВ.

Які дії роботодавца, якщо працівника викликають до військкомату

При отриманні роботодавцем повістки, незалежно від її мети (для уточнення облікових записів, проходження медичного огляду, прибуття до територіального центру комплектування та соціальної підтримки), рекомендуємо за місцем роботи видати наказ про увільнення працівника від роботи.

Актуально:

Чи має право роботодавець перенести щорічну відпустку без згоди працівника?

Ні. Не має. Згідно статті 80 КЗпП України перенесення щорічної відпустки за ініціативою роботодавця є винятком із загальних правил.

Чи включається перебування в центрі зайнятості до страхового стажу?

Так включається. Подробиці на Uteka.

Чи передбачена адміністративна відповідальність до ФОП та посадових осіб ЮО за перевищення граничної суми готівкових розрахунків?

Відповідно до ст. 163 прим. 15 КУпАП порушення порядку проведення готівкових розрахунків за товари (послуги), у тому числі перевищення граничних сум розрахунків готівкою, недотримання установлених законодавством вимог щодо забезпечення можливості розрахунків за товари (послуги) з використанням електронних платіжних засобів  тягне за собою накладення штрафу на фізичну особу - підприємця, посадових осіб юридичної особи від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Читайте нове:

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали