Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Випуск: Головні бухгалтерські новини тижня (19.06-23.06.2023)

26.06.2023 418 0 0

Зміни в законодавстві з 19 червня по 23 червня 2023 року

Про що треба знати на цьому тижні?

Законопроєкт № 8401 готують до ІІ читання: що зміниться

Гетманцев в своем телеграмм проінформував, що рекомендовано Верховній Раді прийняти в другому читанні та в цілому урядовий законопроєкт № 8401. Законопроєкт передбачає перенести набрання чинності відповідних змін з 01 липня 2023 р. на 01 серпня 2023 р.

З 1 січня 2026 року передбачається запровадження електронної марки акцизного податку

Комітет ВРУ з питань податкової та митної політики рекомендував прийняти у другому читанні та в цілому законопроєкт №8287, яким передбачається запровадження з 1 січня 2026 року електронної марки акцизного податку.

Держпраці відновлює перевірки

У період війни інспектуванню підлягають лише: оформлення трудових відносин; законність припинення трудових договорів; дотримання вимог Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану». 

Важливо:

Планові податкові перевірки з 01.08.2023: кому чекати?

Про те, кого буде перевіряти податкова, а хто підпадає під мороторій, читайте подробиці на Uteka.

Умови проведення документальних позапланових перевірок під час воєнного стану

Головне управління ДПС в Дніпропетровській області зазначає, що за підпунктом 69.2 пункту 69 підрозділу 10 розділу ХХ Податкового кодексу України проводяться документальні позапланові перевірки під час дії воєнного стану. Перевірки проводяться за наявності безпечного доступу до територій, приміщень та майна, що використовуються для господарської діяльності та/або оподатковуються, або зв'язані з іншими об'єктами оподаткування. Також для проведення перевірок необхідний доступ до документів, довідок, фінансової інформації та статистичної звітності, а також проведення інвентаризації основних засобів, товарно-матеріальних цінностей та коштів.

Хто має право на 100% оплату лікарняного незалежно від страхового стажу?

Відповідь на це питання читайте на Uteka.

ДПС нагадує про зміну термінів зберігання первинних документів

З урахуванням внесених змін до ПКУ, платники податків зобов'язані забезпечити зберігання документів та інформації, визначених п. 44.1 ст. 44 ПКУ, а також документів, пов'язаних із виконанням вимог законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, протягом визначених законодавством строків.

Актуально:

Єдиний внесок при нарахуванні компенсації за невикористану відпустку

Особам, яким після звільнення з роботи нараховано компенсацію за невикористану відпустку, єдиний внесок на зазначені суми не нараховується.

Як оскаржити рішення щодо відповідності/невідповідності критеріям ризиковості платника ПДВ?

Для розгляду питання щодо виключення платника податку з переліку платників, які відповідають критеріям ризиковості платника податку, платнику необхідно подати документи, керуючись пунктом 6 Порядку зупинення.

З 01.07.2023 – необхідно використовувати виключно структурований формат реквізиту «Призначення платежу»!

Платники під час сплати податків, зборів, платежів, єдиного внеску з 01 липня 2023 року використовують виключно структурований формат реквізиту «Призначення платежу», який включає заповнення тільки двох обов’язкових полів, а саме «Код виду сплати» та «Додаткова інформація запису».

Читайте нове:

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали