Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Випуск: Головні бухгалтерські новини тижня (14.11-18.11.2022)

21.11.2022 260 0 0

Зміни в законодавстві з 14 по 18 листопада 2022 року

Про що треба знати на цьому тижні?

НБУ почав готувати банки до повного блекауту

В умовах постійних атак РФ на об'єкти енергетичної інфраструктури України органи державної влади і Національний банк розробляють плани дій для забезпечення безперервної діяльності банківської системи України та підтримки безготівкових розрахунків та готівкового обігу. Про це йдеться в листі, який НБУ надіслав банкам.

Витяг про місце проживання в Дії 

У застосунку Дія можна згенерувати витяг про місце проживання в три кліки. Послуга з червня була доступна на порталі, а відтепер і в застосунку.

Працівник з яким зупинено трудовий договір зможе самостійно сплачувати ЄСВ: законопроект

Наймані працівники, які працюють на підприємствах, установах та організаціях, інших юридичних осіб, що утворені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання та з якими призупинені трудові договори, з прийняттям законопроекту №7649 отримають право на добровільну сплату ЄСВ самостійно.

ВПО перевірятимуть за місцем проживання/перебування

Мінсоцполітики повідомило, що територіальними органами Національної соціальної сервісної служби України будуть проводитися перевірки фактичного місця проживання/перебування внутрішньо переміщеної особи.

Важливо:

З 1 січня 2023 року зміняться розміри мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму для працездатних осіб

ДПІ у м. Полтаві звертає увагу ФОП – платників єдиного податку 1 та 2 груп на зміни у розмірах мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму для працездатних осіб з 01 січня 2023 року. Подробиці на Uteka.

Чи застосовуються штрафні санкції та пеня при самостійному виправлені помилок за податкові періоди під час війни

Згідно з абзацами шостим – сьомим п.п. 69.1 п. 69 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ у разі самостійного виправлення платником податків у податкових періодах до 25 липня 2022 року, з дотриманням порядку, вимог та обмежень, визначених ст. 50 ПКУ, помилок, що призвели до заниження податкового зобов’язання у звітних (податкових) періодах, що припадають на період дії воєнного стану, такі платники звільняються від нарахування та сплати штрафних санкцій, передбачених п. 50.1 ст. 50 ПКУ, та пені.

Органи місцевого самоврядування можуть звільняти платників від сплати земельного податку

Тимчасово, до 01 січня 2035 року, органи місцевого самоврядування можуть: встановлювати ставки земельного податку та орендну плату за землі державної та комунальної власності в розмірі, меншому ніж розмір земельного податку, встановлений рішенням відповідного органу місцевого самоврядування для певної категорії земель, що сплачується на відповідній території або звільняти від сплати земельного податку.

Актуально:

Не врахування Таблиці даних платника податку у разі невідповідності критеріям ризиковості

Таблиця даних платника податку не буде врахована комісією у разі невідповідності платника критеріям ризиковості або невідповідності відомостей щодо зазначених в таблиці КВЕД, УКТ ЗЕД, ДКПП.

Коли та в який строк роботодавець зобов'язаний провести розрахунок з працівником

Роботодавець зобов’язаний у день звільнення провести з працівником розрахунок у строки, визначені статтею КЗпП України. Подробиці на Uteka.

Як оплачується тимчасове суміщення посад

Розміри доплат за суміщення посад або виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника встановлюються на умовах, передбачених у колективному договорі ч. 2 ст. 105 КЗпП України.

Читайте нове:

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали