Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Випуск: Головні бухгалтерські новини тижня (13-17.09.2021)

20.09.2021 161 0 0

Зміни в законодавстві з 13 по 17 вересня 2021 року

Важливі роз'яснення держорганів на 17 вересня 2021 року

Документи, що набрали чинності з 13 по 17 вересня 2021 року

Про треба знати на цьому тижні?

ПФУ запропонував затвердити форми оприлюднення інформації з Е-реєстру лікарняних

На сайті ПФУ оприлюднено проєкт постанови, якою пропонують затвердити форми оприлюднення з Електронного реєстру листків непрацездатності:

  • інформації про зареєстровані листки непрацездатності;
  • інформації про кількість, причини, середню тривалість зареєстрованих листків непрацездатності;
  • інформації про кількість необґрунтовано виданих і продовжених листків непрацездатності;
  • інформації про кількість днів тимчасової непрацездатності та суми допомоги, що виплачені на підставі листків непрацездатності.

Чого очікувати від Бюджету-2022

У проєкт Державного бюджету на 2022 рік закладені такі основні показники: обсяг валового внутрішнього продукту прописаний на рівні 5 368 мільярдів гривень; рівень дефіциту бюджету – 188 мільярдів; обсяг доходів – 1 219 мільярдів; витрати становлять 1 407 мільярдів; кредити – 529 мільярдів; погашення та обслуговування держборгу – 560 мільярдів гривень.

Комітет рекомендує ВРУ збільшити виплати при народженні дитини

Комітет вніс уточнення, згідно з яким прогресивна шкала буде застосовуватися з 1 січня 2023 року: при народженні першої дитини сім'я отримає допомогу на загальну суму 50 тис. грн, другого - 100 тис. грн, третьої - 150 тис.грн. Тобто з 1 січня 2022 року всі сім'ї при народженні дитини отримуватимуть 50 тис.грн, а вже з 2023 збільшеному розмірі при народженні другої і третьої.

Продовжено термін подачі заявок на компенсацію відсотків за кредитами для аграріїв

В Україні продовжать термін подачі заявок банків від імені аграріїв на компенсацію відсотків за кредитами в рамках цьогорічної підтримки з бюджету до 25 жовтня 2021 року. Пролонгація заявок за виплатами з бюджету стосується заявок за листопад-грудень 2020 року та січень-жовтень 2021 року.

Держстат оприлюднило проект календаря подання статистичної та фінансової звітності на 2022 рік

На сайті Держстату доступний для перегляду проект календаря подання форм державних статистичних спостережень та фінансової звітності на 2022 рік. У ньому можна відслідкувати, які форми статистичної та фінансової звітності та в які граничні терміни подавати.

Важливо:

Працівникам створено нові можливості перегляду електронних лікарняних

ПФУ модифікував вебпортал електронних послуг, зокрема оновив функції особистого кабінету застрахованої особи та кабінету роботодавця.

В електронному кабінеті застрахованої особи реалізовані такі новації:

  • актуалізовано відображення загального страхового стажу в профілі застрахованої особи;
  • оновлено відображення та інформаційна сторінка послуги «Анкета надання інформації для автоматичного призначення пенсії за віком»;
  • змінено назву пункту меню «Анкета-заява для автопризначення пенсії» на «Анкета надання інформації для автопризначення пенсії за віком»;
  • додано перегляд поданих документів, у закладці «документи, подані мною до Пенсійного фонду України». При цьому користувачу надають список документів з таким переліком атрибутів: тип документу, назва документу, образ документу - з можливістю зберегти та переглянути документ, шляхом натиску на піктограму образу документа.

Також для застрахованих осіб, які аутентифіковані на вебпорталі ПФУ за ЕЦП, з'явилась можливість перегляду даних щодо їх тимчасової втрати працездатності - пункт головного меню особистого кабінету «Тимчасова втрата працездатності».

Де на вебпорталі ДПС можна знайти інформацію стосовно бізнес-партнерів?

На офіційному вебпорталі ДПС працює електронний сервіс «Дізнайся більше про свого бізнес-партнера», який розміщено на головній сторінці вебпорталу (https://tax.gov.ua).

Для перевірки надійності ділового партнера, зокрема, щодо сумлінності у сплаті податків, достатньо ввести відому інформацію в одне з полів або в обидва поля і система здійснить пошук у базах даних, доступних для публічного використання та повідомить про результати пошуку з зазначенням інформації щодо відсутності або наявності боргу у платника податків.

Чи потрібно подавати добровільну декларацію з нульовими значеннями?

Декларація подається фізичною особою у випадку наявності у такої особи активів, які були придбані за рахунок доходів, що підлягали в момент їх нарахування (отримання) оподаткуванню в Україні та з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори відповідно до вимог законодавства з питань оподаткування, а отже у разі відсутності таких активів подавати зазначену Декларацію з нульовими значеннями фізична особа не зобов’язана.

Актуально:

Як подати Повідомлення про прийняття працівника на роботу через Електронний кабінет

Для подання Повідомлення в електронному вигляді здійснюється вхід до Електронного кабінету за посиланням https://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС.

Режим «Введення звітності» приватної частини Електронного кабінету забезпечує можливість створення платниками податкової, фінансової, статистичної звітності, звітності з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, в тому числі Повідомлення, підписання і подання такої звітності до контролюючих органів.

Для формування Повідомлення в режимі «Введення звітності» платник самостійно встановлює фільтр за параметрами: рік, період, щодо якого здійснюється звітування, за допомогою кнопки «Створити» обирає тип форми «J(F)30 Єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування». Із запропонованого переліку форм обирає форму «J(F)3001001» Повідомлення про прийняття працівника на роботу», зазначає відповідний територіальний орган ДПС (регіон, район) в полі «Код ДПІ» (за замовчуванням встановлено орган ДПС за місцем основної реєстрації) та натискає кнопку «Створити».

Щодо зазначення QR-коду у фіскальному касовому чеку на товари

Лише відтворення на дисплеї реєстратора QR-коду електронного розрахункового документу, який дозволяє особі (покупцю) здійснити його зчитування та ідентифікацію із розрахунковим документом за структурою даних, що в ньому міститься, без надсилання такого документу на наданий споживачем абонентський номер або адресу електронної пошти не є виконанням вимог щодо надання особі розрахункового документу встановленої форми та змісту. За це п. 1 ст. 17 Закону № 265 передбачена відповідальність у вигляді штрафних санкцій.

Про терміни видачі готівкових коштів під звіт

Готівка видається під звіт:

  • на закупівлю сільськогосподарської продукції та заготівлю вторинної сировини на строк не більше 10 робочих днів;
  • на закупівлю брухту чорних металів і брухту кольорових металів - на строк не більше 30 робочих днів від дня видачі готівки під звіт;
  • на всі інші виробничі (господарські) потреби - на строк не більше двох робочих днів, уключаючи день отримання готівки під звіт.

Підзвітна особа має право продовжити строк використання виданих під звіт коштів, якщо готівка одночасно видана як на відрядження, так і для вирішення в цьому відрядженні виробничих (господарських) питань (у тому числі для закупівлі сільськогосподарської продукції в населення та заготівлі вторинної сировини, у тому числі брухту чорних металів і брухту кольорових металів). Строк використання такої готівки продовжується до завершення строку відрядження.

Читайте нове:

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали