Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Випуск: Головні бухгалтерські новини тижня (12.06-16.06.2023)

19.06.2023 297 0 0

Зміни в законодавстві з 12 червня по 16 червня 2023 року

Про що треба знати на цьому тижні?

Платники ЄП 2% не поспішайте подавати заяви про перехід на 3 групу - Гетманцев

Гетманцев у своєму Телеграм-каналі звернувся до підприємців – платників 2% єдиного податку. «Цього місяця не треба терміново подавати заяву про перехід на третю групу єдиного податку. Ні якщо ви щойно зареєстроний ФОП, ані якщо ви були на 5% раніше. Після вступу в дію законопроєкту №8401 у вас буде можливість перейти на будь-яку зручну групу єдиного податку», – повідомив він.

Урядом було ухвалено рішення про відміну податкових пільг, встановлених на період карантину COVID-19

Кабміном було схвалено проект Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України, пов'язаних із завершенням карантину, встановленого з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2». Про це повідомив постійний представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук.

З 1 липня повернення повного оподаткування акцизом та ПДВ на пальне

Є багато запитань щодо повернення повного оподаткування акцизом та ПДВ на пальне з 1 липня. Ця норма не змінюється і буде запроваджена з 1 липня, так як було визначено урядовим законопроєктом №7668, який був прийнятий Радою ще 21 вересня, а підписав Президент 28 вересня минулого року. Навіть якщо б теоретично її хотіли б перенести, то це вже нереально, оскільки ця норма вже є в Законах України. Про це повідомив у телеграм депутат Я. Железняк.

Автоматичне закриття ФОП: бета-тест нової послуги для підприємців розпочався

В Україні вже можна подати заявку на закриття ФОП онлайн. Проте незабаром зробити це можна буде усього за кілька кліків і не очікувати добу, допоки державний реєстратор опрацює заяву. На порталі Дія стартувало бета-тестування нової автоматичної послуги для підприємців.

Роз’яснення НБУ щодо обміну готівкової іноземної валюти

На основі аналізу звернень громадян виділено дві ключові проблеми: перша виникає під час обміну іноземних банкнот з ознаками значного зношення або пошкодження, друга – банкнот давніх років випуску. Для кожного випадку є чіткі вимоги чинного валютного законодавства та нормативно-правових актів Національного банку України, дотримання яких регулятор вимагає від усіх уповноважених установ, що мають ліцензію на здійснення валютно-обмінних операцій.

Важливо:

Нова дата повернення довоєнного стану оподаткування - 1 серпня 2023 року

Нова дата повернення довоєнного стану оподаткування, яку озвучив голова податкового комітету, – 1 серпня 2023 року. Про це повідомила Южаніна.

До законопроєкту № 8401 подано ряд поправок: які зміни очікувати?

Як повідомила Южаніна, до законопроєкту № 8401 подано ряд поправок. Подробиці на Uteka.

Законопроєкт №8041: штрафи за незастосування РРО в умовах війни

Южаніна у себе в телеграмм виклала пост щодо долі штрафів стосовно РРО та їх застосування в поточних воєнних умовах й щодо безпеки роботи сервісів ДПС.  Подробиці на Uteka.

Непідтвердження первинними документами операцій придбання транспортних та транспортно-експедиторських послуг: які наслідки?

Недоведеність фактичного здійснення господарської операції позбавляє первинні документи юридичної значимості для цілей формування показників податкової звітності, зокрема, податку на прибуток.

Актуально:

Як перевірятимуть нарахування та сплату ПДФО, ЄСВ і ВЗ?

Документальна перевірка включає проведення порівняння первинних документів зі зведеними обліковими регістрами, визначення достовірності відображення господарських операцій у бухгалтерському обліку, взаємний контроль операцій, зіставлення облікових регістрів з даними Головної книги та показників фінансової та податкової звітності.

Під час перевірки платники ПДВ мають надати доступ ДПС до е-носіїв з ПН

Під час проведення перевірки платники ПДВ зобов’язані надати посадовим (службовим) особам контролюючого органу доступ до таких електронних носіїв інформації, а у випадках, визначених законом, також надати копії податкових накладних та розрахунків коригування до податкових накладних, засвідчені в порядку, встановленому законодавством.

Яким чином відображається в додатку 4ДФ до Розрахунку зарплата померлого працівника, яка виплачується спадкоємцю?

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області інформують, що отримання заробітної плати у вигляді спадщини, яка виплачується спадкоємцям нотаріусом відображається ним у додатку 4ДФ до Розрахунку за ознаками доходів «113», «114» або «115» в залежності від ступеня споріднення.

Читайте нове:

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали