Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Випуск: Головні бухгалтерські новини тижня (09.01-13.01.2023)

16.01.2023 561 0 0

Зміни в законодавстві з 9 по 13 січня 2023 року

Про що треба знати на цьому тижні?

Ким замінити комісії з соціального страхування та як призначати допомоги за лікарняними

З 01 січня 2023 року набула чинності оновлена редакція Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», якою було внесено ряд змін до розрахунку і призначення допомог за лікарняними.

Поки немає переліку КМУ, податкові витрати – тільки в межах 4%-вого ліміту: відповідає ДПС

Із 7 березня 2022 року завдяки Закону від 03.03.2022 № 2118-IX набув чинності п. 69.6 підрозд. 10 розд. ХХ Податкового кодексу (далі – ПК). На практиці застосування цього пункту викликало запитання у платників. ДПС розглянула запит ГО «Всеукраїнський бухгалтерський клуб» та висловила свою думку у листі від 22.12.2022 р. № 17171/6/99-00-21-02-02-06.

Парламент підтримав у першому читанні законопроект, який спрощує управління багатоквартирними будинками

Верховна Рада України ухвалила в першому читанні законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення управління багатоквартирними будинками» (№ 7029). Прийняття законопроекту надасть можливість власникам житла оперативно приймати важливі рішення з управління своїм будинком навіть коли співвласники виїхали в інші регіони чи країни, та фізично не знаходяться вдома. Зокрема, щодо ефективного використання спільного майна, а також участі у програмі Фонду енергоефективності.

Де платник може ознайомитися з рішеннями органів місцевого самоврядування про встановлення місцевих податків?

Зазначена інформація (у розрізі областей) розміщена на вебпорталі ДПС за посиланням: Головна/Законодавство/Податки, збори, платежі/Ставки місцевих податків та зборів. Також на офіційному вебпорталі ДПС розміщено рубрику «Рішення місцевих рад».

Важливо:

Оновлено порядок організації та ведення військового обліку військовозобов’язаних: що треба знати роботодавцям

Кабінет Міністрів України затвердив постанову «Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів» від 30 грудня 2022 р. № 1487.

Умови перебування ФОП на спрощенній системі у 2023 році: інфографіка від ДПС

Інформація для підприємців на 2023 рік від Головного управління ДПС у Черкаській області.

Особливості складання податкових накладних з 1 січня 2023 року

Починаючи з 01.01.2023, при здійсненні операцій з постачання товарів на митній території України, графа 3.1 (код товару згідно з УКТ ЗЕД)  розділу Б податкової накладної має заповнюватися з урахуванням певних особливостей. Подробиці в Uteka.

Індексація зарплати у 2023 році: роз’яснює Держпраці

Усі роботодавці отримають послаблення на 2023 рік у вигляді призупинення обов’язків щодо нарахування індексації заробітної плати.

ТОП-7 змін у трудовому законодавстві з 1 січня 2023 року

Подробиці в Uteka.

Актуально:

За які автомобілі необхідно сплачувати транспортний податок?

Щодо об'єктів оподаткування, придбаних протягом року, декларація юридичною особою - платником подається протягом місяця з дня виникнення права власності на такий об'єкт, а податок сплачується починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об'єкт.

Внесено зміни до Податкової декларації екологічного податку: нагадування від ДПС

Базовим податковим (звітним) періодом для екологічного податку є календарний квартал, то Декларація за формою із змінами, внесеними Наказом № 206, вперше подається за звітний період – ІV квартал 2022 року. А при самостійному виправленні помилок, допущених за минулі податкові (звітні) періоди – з 01.01.2023.

Як оформлюються листи і запити, адресовані податковим органам від платників податків, та які строки їх розгляду?

Відповідно до статті 40 Конституції України усі мають право направляти індивідуальні чи колективні письмові звернення або особисто звертатися до органів державної влади, органів місцевого самоврядування та посадових і службових осіб цих органів, що зобов’язані розглянути звернення і дати обґрунтовану відповідь у встановлений законом строк.

Читайте нове:

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали