Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Випуск: Головні бухгалтерські новини тижня (06.02-10.02.2023)

13.02.2023 295 0 0

Зміни в законодавстві з 6 лютого по 10 лютого 2023 року

Про що треба знати на цьому тижні?

Коли нотаріуси зможуть проводити реєстрацію земельних ділянок: відповідь Держгеокадастру

На сьогодні Держгеокадастром та ДП «Центр державного земельного кадастру» вживаються заходи щодо опрацювання та укладення оновленого Протоколу про інформаційну взаємодію між ДРРП та ДЗК, а також стосовно доопрацювання програмного забезпечення ДЗК з урахуванням оновлення програмного забезпечення ДРРП.

Механізм компенсації за зруйноване та пошкоджене житло: законопроект

Зокрема, громадяни України отримають чіткий та зрозумілий алгоритм як подати заявку на компенсацію, хто її розглядає та приймає рішення щодо компенсації, скільки часу триває процес, а також можливості використання компенсації для придбання житла.

Трудові відносини з працівниками – у фокусі уваги ДПС та Держпраці

Для забезпечення якісного відпрацювання скарг та звернень громадян, що надходять до органів Держпраці з питань неоформлення трудових відносин з працівниками (найманими особами), такі скарги та звернення будуть надсилатися до органів ДПС для вжиття відповідних заходів реагування.

Важливо:

Нові форми податкової накладної та податкової звітності з ПДВ: роз’яснює ДПС

Застосування нових форм, затверджених наказом Мінфіну № 463, починається з:

  • 01 квітня 2023 року – для податкових накладних та розрахунків коригування кількісних та вартісних показників до податкових накладних, які з вказаного періоду платники зобов’язанні реєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних за новою формою (в тому числі і податкові накладні та розрахунки коригування кількісних та вартісних показників до таких накладних, які складені до 01.04.2023 та не зареєстровані в Єдиному реєстрі податкових накладних);
  • 01 травня 2023 року – для податкової декларації з податку на додану вартість, яка подається за новою формою, починаючи із звітного (податкового) періоду за квітень 2023 року.

Роз’яснення до нового Порядку бронювання військовозобов’язаних для підприємств агропромислового комплексу

Від 27 січня вступила в дію постанова Кабінету Міністрів України № 76 «Деякі питання реалізації положень Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» щодо бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації та на воєнний час». Документом затверджено новий Порядок бронювання військовозобов’язаних за списком військовозобов’язаних під час дії воєнного стану, а також Порядок та Критерії визначення підприємств, установ і організацій, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

Зміна строків реєстрації ПН/РК в ЄРПН, розмірів штрафних санкцій за порушення строків їх реєстрації

Законом України від 12 січня 2023 року № 2876-IX «Про внесення змін до розділу ХХ «Прикінцеві положення» Податкового кодексу України  щодо відновлення обмеження перебування грального бізнесу на спрощеній системі оподаткування» підрозділ 2 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ доповнено пунктами 89 та 90, якими на період дії воєнного стану збільшено строки реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних податкових накладних / розрахунків коригування, встановлені пунктом 201.10 статті 201 ПК, та зменшено розміри штрафів за їх порушення. Закон № 2876 опублікований 07.02.2023 та набрав чинності 08.02.2023.

Актуально:

Як повернути помилково сплачений податок?

Алгоритм дій наводиться в інфографіці.

Як оцифрувати електронну трудову книжку: алгоритм дій

Як підготувати трудову книжку для оцифрування, ви дізнаєтесь на Uteka.

Нарахування та сплата загального мінімального податкового зобов’язання за земельні ділянки

Тимчасово за 2022 та 2023 податкові (звітні) роки не нараховується та не сплачується загальне мінімальне податкове зобов’язання за земельні ділянки, що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації та/або також за земельні ділянки, які визначені обласними військовими адміністраціями, як засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких наявні фортифікаційні споруди.

Читайте нове:

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали