Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Випуск: Головні бухгалтерські новини тижня (04.09-08.09.2023)

11.09.2023 282 0 0

Зміни в законодавстві з 4 вересня по 8 вересня 2023 року

Про що треба знати на цьому тижні?

Реєстрація ПН/РК - гра в рулетку для бухгалтерів

Нардеп Ніна Южаніна постійно спілкується із представниками бізнесу, і, на жаль, тема блокування ПН/РК не перестає турбувати платників. Бухгалтери зазначають, що процес реєстрації ПН/РК  – це навіть психологічне навантаження на них, бо реєстрації ПН/РК часто виглядає як гра в рулетку.

Держбюджет-2024 не передбачає податкових змін

Наразі нардеп Железняк у своєму Телеграм-каналі наголосив, що в цьому році, як, до речі, і в минулому, навіть попри факт війни – податкового («ресурсного») законопроєкту під Бюджет-2024 не буде. Железняк підкреслив, що ставки податків  залишаться стабільними, і бізнесу не треба буде очікувати змін «під ялинку» і після новорічної ночі.

Виїзд з України для жінок на військовому обліку обмежать

Жінки, які мають медичну або фармацевтичну освіту, повинні стати на військовий облік з 1 жовтня 2023 року. Вони набувають статусу військовозобов'язаних, для яких виїзд за кордон обмежений. Про це сказав представник президента в Раді Федір Веніславський.

Важливо:

З 1 жовтня збираються скасувати мораторій на всі перевірки ДПС

5 вересня КМУ схвалив законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо скасування мораторію на проведення податкових перевірок», який передбачає, що з 1 жовтня 2023 року відновлюється проведення документальних (планових та позапланових) перевірок, проведення яких було заборонено до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України.

Оновлено план-графік податкових перевірок на 2023 рік

5 вересня на сайті ДПС розміщено оновлення затвердженого плану-графіка перевірок ДПС на 2023 рік. Цього разу оновлення торкнулося лише розділу I «Документальні планові перевірки платників податків – юридичних осіб» та розділу II «Документальні планові перевірки фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів». За ним у 2023 році планують провести 1080 перевірок (у первинному було 2225 податкових перевірок).

Оновлена форма розрахунку частки с/г товаровиробництва буде доступна незабаром

На сайті Мінагрополітики оприлюднено проєкт свого наказу «Про внесення змін до Розрахунку частки сільськогосподарського товаровиробництва» (далі – проект наказу). Метою проекту наказу є удосконалення Розрахунку частки сільськогосподарського товаровиробництва. Подробиці на Uteka.

Доступні нові е-формати єдиної звітності

5 вересня в Реєстрі електронних документів на сайті ДПС станом на 31 серпня з'явилися електронні формати для єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ. У ньому містяться й формати для розрахунку зі статусом Довідковий. 

Актуально:

Відповідь на запит ДПС: термін подання інформації

Підпунктом 73.3.3 73 ПКУ визначено, що платники податків зобов’язані надавати інформацію, визначену в запиті ДПС, та її документальне підтвердження (крім проведення зустрічної звірки) протягом 15 робочих днів з дня, наступного за днем отримання запиту (якщо інше не передбачено ПКУ), у порядку, визначеному ст. 42 ПКУ.

ВРУ не планує розширювати перелік спеціальностей, обов'язкових для постановки на військовий облік жінок

Наразі Верховна Рада не планує розширювати перелік спеціальностей, які мають жінки, для обов’язкової постановки на військовий облік.

Відповідальність за неподання ф. №20-ОПП з 1 серпня

Відповідальність за порушення встановленого порядку взяття на облік (реєстрації) у контролюючих органах встановлена ст.117 ПКУ.  Про розміри штрафів на Uteka.

Читайте нове:

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали