Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

ФОП – news (20-24.09.2021)

27.09.2021 348 0 0

Облік та звітність

ФОП – платник єдиного податку другої групи і послуги «незалежникам»

Фізична особа – підприємець (далі – ФОП) – платник єдиного податку другої групи не має права надавати послуги, у тому числі побутові, суб’єктам господарювання, які не є платниками єдиного податку, та фізичним особам, які здійснюють незалежну професійну діяльність.

Новостворений підприємець для застосування спрощеної системи оподаткування має подати заяву до кінця місяця, у якому був зареєстрований

Новостворені ФОП для обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для першої або другої групи, зобов’язаніподати відповідну заяву до закінчення місяця, в якому відбулася державна реєстрація. Крім того, законодавством не встановлено перенесення термінів подачі заяви для ФОП, які були зареєстровані в останні дні місяця.

Оподаткування

Чи включається до доходу ФОП – «єдинника» сума поверненого завдатку?

Сума завдатку, який згідно з договором надавався платником єдиного податку як підтвердження зобов’язань,не включаєтьсядо доходу цього платника податку при його поверненні.

ФОП має право надіслати запит на отримання довідки про доходи через Електронний кабінет

ФОП (єдиний податок, загальна система оподаткування) має право надіслати Запит у довільній формі через меню «Листування з ДПС» приватної частини Електронного кабінету до контролюючого органу за місцем своєї податкової адреси.

Довідка про доходи формується в довільній формі та надсилається платнику податків поштою у термін, передбачений ст. 20 Закону України від 02 жовтня 1996 року № 393/96-ВР.

ФОП – «загальносистемник» отримав збиток: заповнення графи 11 Типової форми, за якою здійснюється облік доходів і витрат

У разі якщо результатом розрахунку буде від’ємне значення, то графа 11 Типової форми прокреслюється.

Чи включається до доходу фізособи-«єдинника» кредиторська заборгованість за придбані, але не оплачені товари, при її списанні?

Якщо за домовленістю сторін кредиторська заборгованість за придбані, але не оплачені товари (роботи, послуги), списана до закінчення терміну позовної давності, то товари (роботи, послуги) є безоплатно отриманими, оскільки особа, яка передала їх не вимагає компенсації їх вартості.

Вартість таких товарів (робіт, послуг) включаєтьсядо доходу платника єдиного податку у звітному періоді, в якому досягнуто домовленість щодо прощення заборгованості.

РРО/ПРРО

З 01 жовтня фіскальні чеки РРО мають містити цифрове значення штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої

З 01 жовтня 2021 року у фіскальних касових чеках, що формуютьсявсіма без виключення РРО / програмними РРО, має бути відображене цифрове значення штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої.

При роздрібному продажу пива на розлив у чеку РРО зазначається код УКТ ЗЕД, вказаний у накладній постачальника

При роздрібному продажу пива на розлив, СГ зобов’язанийпроводити розрахункові операції через РРО та/або ПРРО, в обов’язковому порядку надавати покупцю розрахунковий документ встановленої форми та змісту, створений у паперовій або електронній формі, на повну суму проведеної операції з використанням режиму програмування та із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД, що вказаний у накладній постачальника пива.

Соціальне страхування

Про сплату ПДФО ФОП на загальній системі оподаткування за результатами річного декларування

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що згідно з наказом Міністерства фінансів України від 14 січня 2011 року № 11 «Про бюджетну класифікацію» із змінами і доповненнями податок на доходи фізичних осіб за результатами річної податкової декларації про майновий стан і доходи та у вигляді авансових платежів сплачується ФОП на загальній системі оподаткування по коду бюджетної класифікації 11010500 «Податок на доходи фізичних осіб, що сплачується фізичними особами за результатами річного декларування».

Чи має право ФОП на загальній системі оподаткування включити до складу витрат суму сплаченого ЄВ?

ФОП на загальній системі оподаткування мають право включити до складу витрат суму сплаченого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали