Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

ФОП – news (16-20.08.21)

23.08.2021 407 0 2

Ліцензування

Куди ФОП сплачує за ліцензію на виробництво або оптову торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами?

Плата за ліцензію на виробництво або оптову торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами справляєтьсядо місцевого бюджету за місцем проживання фізичної особи – підприємеця (далі – ФОП).

Облік та звітність

Чи може ФОП - платник єдиного податку здійснювати види діяльності, які не зазначені в облікових даних?

ФОП – платник єдиного податку не має права здійснювати в межах підприємницької діяльності такі види діяльності, які не зазначені в його облікових даних.

ФОП помер: чи необхідно спадкоємцям подавати звітність та сплачувати грошові зобов’язання?

Після закінчення строку прийняття спадщини грошові зобов’язання спадкодавця стаютьгрошовими зобов’язаннями та/або податковим боргом спадкоємців, які прийняли спадщину пропорційно частці у спадщині на дату її відкриття.

ПКУ не передбачає обов’язку подання спадкоємцями податкової звітності у разі смерті ФОП.

Оподаткування

Як оподаткувуються доходи ФОП –комісіонера на загальній системі оподаткування?

ФОП на загальній системі оподаткування – посередник (комісіонер, повірений тощо) включаєдо складу доходу всю суму виручки у грошовій та негрошовій формі, отриману за договором комісії, доручення тощо. Тобто, до складу доходу включається як вартість проданих товарів (робіт, послуг) так і комісійна винагорода.

Чи має право ФОП – «загальносистемник» віднести до складу витрат бухгалтерські послуги, надані на його користь іншим суб’єктом господарювання?

ФОП на загальній системі оподаткування не має права віднести до складу витрат бухгалтерські послуги, надані на його користь іншим суб’єктом господарювання.

Чи включає ФОП на загальній системі оподаткування до складу витрат суму сплаченого нею роялті?

ФОП на загальній системі оподаткування не включає до складу витрат, безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів, суму сплаченого нею роялті.

РРО/ПРРО

Чи можуть ФОП – платники єдиного податку, які здійснюють перевезення пасажирів, у разі проведення розрахунків з використанням талонів, квитків не застосовувати РРО та/або ПРРО, а вести РК та КОРО у разі перевищення 220 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року?

ФОП – платники єдиного податку, які здійснюють перевезення пасажирів, у разі проведеннярозрахунків з використанням талонів, квитків з нанесеними друкарським способом серією, номером, номінальною вартістю, РРО та/або ПРРО не застосовують.

Чи буде порушенням, якщо не надали чек з ПРРО покупцю?

До ФОП застосовуютьсяфінансові санкції у разі встановлення в ході перевірки факту, зокрема, невидачі (в паперовому вигляді та/або електронній формі) відповідного розрахункового документа, що підтверджує виконання розрахункової операції. Так, п. 11 розд. II «Прикінцеві положення» Закону № 265 встановлено, що тимчасово, до 01 січня 2022 року санкції, визначені п. 1 ст. 17 Закону № 265, застосовуються у таких розмірах:

  • 10 % вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг) – за порушення, вчинене вперше;
  • 50 % вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг) – за кожне наступне вчинене порушення.

Соціальне страхування

Внесено зміни до порядку нарахування та сплати єдиного внеску

Кабінетом Міністрів України постановою від 04 серпня 2021 року № 850 (далі – Постанова № 850) внесенозміни до Порядку нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за деякі категорії застрахованих осіб (далі – Порядок).

Відповідно до Постанови № 850 у Порядку:

  • доповнено перелік осіб, за яких держава сплачує страхові внески
  • уточнюється, що обчислення єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (єдиний внесок) провадиться також платниками єдиного внеску – структурними підрозділами з питань соціального захисту населення районних, районних у містах Києві та Севастополі державних адміністрацій, виконавчими органами сільських, селищних, міських, районних у містах (у разі утворення) рад – за осіб, зазначених у підпунктах 2 – 4 пункту 1 Порядку.

Постанову № 850 опубліковано в офіційному виданні «Урядовий кур’єр» від 17.08.21 р. № 158, отже вона набула чинності також 17.08.21 р.

В які строки необхідно сплатити штрафні (фінансові) санкції та пеню по єдиному внеску?

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє, що суми пені та штрафів, передбачених Законом України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями, підлягають сплаті платником єдиного внеску протягом десяти календарних днів після надходження відповідного рішення.

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали