Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

ФОП – news (14-18.06.21)

22.06.2021 477 0 0

Дайджест корисних подій

Увійти до Електронного кабінету стало простіше за допомогою QR-кодом

Скористатися податковими електронними сервісами стало ще простіше. Мінцифри та Державна податкова служба України спростили вхід до Електронного кабінету. Для швидкого входу користувач може скористатися QR-кодом: обрати спосіб входу Дія та «Отримати код»; відсканувати QR-код; підтвердити особу через мобільний додаток «Дія» та підписати Запит.

Відкриття рахунку ФОП не виходячи «з дому»

Разом з Дiя фізична особа підприємець (далі – ФОП) оформити картку можна за 5 хвилин через Sense SuperApp від Альфа-Банку Україна. Підприємці можуть відкрити бізнес-рахунок віддалено, без відвідування відділень банку і не стоячи у чергах.

Облік та звітність

Як складати податкові накладні у разі зміни прізвища підприємцем-платником ПДВ?

Головне управління ДПС у Запорізькій області повідомляє, якщо у разі зміни прізвища, імені, по батькові ФОП зазначається у податкових накладних/розрахунках коригування одночасно нове та попереднє прізвище, ім’я, по батькові від дня внесення даних у Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань і до дня перереєстрації, здійсненої в порядку, запровадженому наказом МФУ від 14.11.14 р.1130.

З дати перереєстрації зазначаються тільки нове прізвище, ім’я, по батькові.

Куди подавати заяву «спрощенця», якщо ФОП змінив податкову адресу?

Відповідь податківців наступна: підприємець у разі зміни податкової адреси, пов’язаної зі зміною адміністративного району, подає заяву про перехід на спрощену систему оподаткування до контролюючого органу за попереднім місцем податкової адреси (неосновним місцем обліку) до закінчення поточного бюджетного року, а починаючи з 01 січня наступного року – за новою податковою адресою (основним місцем обліку).

У ФОП – спрощенця в середині кварталу виник податковий борг понад 3 060 грн. Коли йому потрібно перейти на сплату інших податків і зборів?

Відповідно до підпункту 8 п.п. 298.2.3 п. 298.2 ст. 298 Податкового кодексу України, якщо у ФОП платника єдиного податку першої – третьої груп обліковується податковий борг в сумі понад 3 060 грн на кожне перше число протягом 6-ти послідовних місяців, наступних за кварталом, в якому він виник, то така особа зобов’язана перейти на сплату інших податків і зборів. Заяву про перехід необхідно подати в останній день другого із двох послідовних кварталів (останній день шостого місяця). Про це інформують в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області.

Оподаткування

Чи включаються до складу витрат ФОП – «загальносистемна», витрати на страхування, які пов’язані з веденням господарської діяльності?

Відповідь податківців: вартість оплачених послуг страхування, які пов’язані з веденням господарської діяльності, не включаються до складу витрат ФОП на загальній системі оподаткування.

РРО/ПРРО

Чи зобов’язані ФОП - платники ЄП, які здійснюють перевезення пасажирів, на їх вимогу видавати білети?

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що ФОП - платники єдиного податку, які здійснюють перевезення пасажирів, не зобов’язані застосовувати розрахункові книжки та книги обліку розрахункових операцій.
Проте, з метою виконання вимог Закону України від 12.05.91 р. №1023-XII «Про захист прав споживачів» та Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 18.02.97 р. №176, на вимогу пасажирів, такі особи зобов’язані видавати відповідні документи, за формою, затвердженою Наказом Міністерства транспорту та зв’язку України від 25.05.06 р. № 503.

Які дії ФОП у разі виявлення несправностей або некоректної роботи ПРРО?

Головне управління ДПС у Київській області роз’яснило, що у разі виявлення несправностей або некоректної роботи програмного реєстратора розрахункових операцій (далі - ПРРО) необхідно подати Повідомлення за ф. № 2-ПРРО та окремо повідомити виробника такого ПРРО для усунення невідповідностей.

Якщо ПРРО обслуговується в центрі сервісного обслуговування (далі - ЦСО), з яким виробник заключив договір про технічне обслуговування ПРРО, або якого виробник рекомендував як відповідальну особу в частині технічного обслуговування ПРРО, то ФОП необхідно повідомляти ЦСО про виявлені несправності.

Як скасувати реєстрацію ПРРО?

Податківці нагадали, яким чином здійснюється скасування реєстрації ПРРО. Для цього до податкової необхідно направити повідомлення про скасування реєстрації ПРРО, яке направляється ФОП засобами Електронного кабінету із зазначенням підстав.

Соціальне страхування

З червня 2021 року спрощенці І групи знову повинні сплачувати ЄП та ЄСВ

Для підприємців, які перебувають на І групі спрощеної системи оподаткування, з 1 червня цього року відновлюється обов’язок сплати єдиного податку та єдиного соціального внеску, нагадуєГоловне управління ДПС в Івано-Франківській області.

Отже, сплатити єдиний податок за червень 2021 року необхідно до 20 червня, а єдиний соціальний внесок за червень - до 20 липня 2021 року.

Як визначити базу нарахування ЄСВ, якщо у самозайнятої особи відсутні доходи?

З 01.01.2021 р. особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність та не отримують дохід від такої діяльності у звітному періоді або окремому місяці звітного періоду, мають право самостійно визначити базу нарахування єдиного внеску. Таку відповідь надали податківці у ІПК від 08.06.21 р. № 2296/ІПК/99-00-04-03-03-06.

Подробиці – в Uteka.

В який термін та за якою формою ФОП подають звіт щодо сум нарахованого ЄСВ самі за себе?

Податківці зазначили наступне: відповідно до п. 2 розд. ІІІ Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.04.15 р. № 435 із змінами і доповненнями (далі – Порядок № 435), ФОП, у тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, формують та подають до контролюючих органів Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску самі за себе один раз на рік до 10 лютого року, наступного за звітним періодом. Звітним періодом є календарний рік.

Звіт подається за формою № Д5 згідно з додатком 5 до Порядку № 435 із зазначенням типу форми «початкова».

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали