Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Випуск: Головні бухгалтерські новини тижня (05-09.07.2021)

12.07.2021 138 0 0

Зміни в законодавстві з 05-09.07.21 року

Важливі роз’яснення держорганів на 9 липня 2021 року

Документи, що набрали чинності з 05-09.07.21 року

Про треба знати на цьому тижні?

Закон про товарні біржі запрацював у повну силу

Всі стандартизовані товари повинні торгуватися на біржах, які пройшли процедуру ліцензування в НКЦПФР, у разі їх бажання надалі здійснювати діяльність товарної біржі.

Е-гривня та інтеграція українського платіжного ринку з Європейським: ВР ухвалила відповідний законопроект

НБУ отримав право випускати цифрову валюту Національного банку України — е-гривню. Також створюються умови для запровадження в Україні концепції відкритого банкінгу (Open banking).

Наближаються зміни в оподаткуванні

Законопроєкт від 02.06.21 р. № 5600, яким унесено зміни до Податкового кодексу та інших законодавчих актів. Зокрема, пропонується збільшити:

  • ставки акцизного податку на алкогольні напої, екоподатку та рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України з урахуванням індексу споживчих цін за 2020 рік – на 5 %;
  • ставки рентної плати за користування надрами в цілях, не пов’язаних із видобуванням корисних копалин, рентної плати за спецвикористання води та рентної плати за спецвикористання лісових ресурсів з урахуванням індексу цін виробників промислової продукції за 2020 рік – на 14,5 %.

ВР ухвалила за основу два законопроeкти, які спрямовані на комплексну реформу сфери містобудування

Верховна Рада України прийняла у першому читанні два законопроeкти, які мають забезпечити комплексне реформування сфери містобудування.

Запропоновані законопроектом № 5655 зміни стосуються, зокрема: мінімізації паперового документообігу між суб’єктами містобудування та цифровізації процесів та реєстраційних процедур у будівництві.

Зокрема, Законопроект № 5656 має забезпечити комплексну реформу системи архбудконтролю та системи надання адміністративних послуг з державної реєстрації у сфері містобудівної діяльності.

Важливо:

З 11 липня оновлюємо відомості про кінцевих бенефіціарів

Юрособи, зареєстровані до 28.04.20 р., повинні в період з 11 липня і до 11 жовтня 2021 року подати держреєстратору:

  • інформацію про своїх кінцевих бенефіціарів;
  • структуру власності.

Внесення змін до змісту розрахункових документів РРО до 1 жовтня 2021 року

Зміни стосуються реквізитів фіскальних касових чеків на товари (послуги), що створюються та друкуються реєстраторами розрахункових операцій та програмними реєстраторами розрахункових операцій.

Як відбувається проходження е-лікарняного на підприємстві

Якщо щодо страхового випадку працівника сформують електронний медичний висновок замість видачі паперового лікарняного, на його підставі автоматично сформується е-лікарняний. Сповіщення про відкриття е-лікарняного надійде роботодавцю в кабінеті страхувальника на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України. Сформований е-лікарняний стане доступним для перегляду у день його створення, однак підставою для надання матеріального забезпечення стане лише після закриття. А у випадку допомоги по вагітності та пологах – одразу після створення. Е-лікарняний друкується або залишається в електронному вигляді (за рішенням роботодавця).

Актуально:

Якщо суб’єкти господарювання не зберігають первинні документи: чи є штрафи?

Незабезпечення платником податків зберігання первинних документів, облікових та інших регістрів, бухгалтерської та статистичної звітності, інших документів з питань обчислення і сплати податків та зборів протягом установлених ст. 44 Податкового кодексу тягне за собою накладення штрафу в розмірі 1020 грн. (раніше - 510 грн.).

Закон про податок на Google: знайомимося з новаціями

Унесено чергові зміни до Податкового кодексу (далі – ПК). Зокрема, змінився порядок реєстрації платниками ПДВ і відповідно сплати цього податку іноземними компаніями, які надають електронні послуги резидентам України. Завважимо, що майже всі ПДВ-зміни, унесені до ПК Законом № 1525, уже набули чинності. Проте фактично порядок обкладення ПДВ операцій із надання електронних послуг нерезидентами запрацює тільки з 1 січня 2022 року. Крім того, з 1 січня 2022 року набудуть чинності зміни, що стосуються оподаткування доходів нерезидента, отриманих від резидентів України за виробництво і розповсюдження реклами, а також звільнення від ПДВ освітніх послуг.

Що змінилося у габаритно-ваговому контролі

З метою врегулювання питання габаритно-вагового контролю (далі – ГВК) унесено зміни до Закону від 05.04.01 р. № 2344-III «Про автомобільний транспорт» (далі – Закон № 2344). Зокрема, ст. 1 доповнено термінами, які застосовуються у цій сфері, а також:

  • установлено, що посадові особи Уртрансбезпеки під час рейдової перевірки (перевірки на дорозі) мають право: супроводжувати транспортний засіб (далі – ТЗ) з ознаками порушення нормативів вагових або габаритних параметрів до найближчого місця зважування (на відстань не більше 50 км), а також забороняти його подальший рух;
  • визначено обов’язкові реквізити, які в ТТН повинен зазначати вантажовідправник;
  • установлено, що порядок проведення рейдових перевірок (перевірок на дорозі) та порядок здійснення ГБК визначаються Кабміном;
  • визначено права та обов’язки вантажовідправника та вантажоодержувача.

Читайте нове:

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали