Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Випуск: Головні бухгалтерські новини тижня (02.06-06.08.2021)

09.08.2021 127 0 0

Зміни в законодавстві з 02 по 06 серпня 2021 року

Важливі роз’яснення держорганів на 6 серпня 2021 року

Документи, що набрали чинності з 02-06.08.21 року

Про треба знати на цьому тижні?

Паперові попередження про планову перевірку – скасують: як тепер можна дізнатись про перевірку

Законопроектом виключено обов’язок органу контролю письмово повідомляти суб’єкта господарювання про планову перевірку. Натомість, органи контролю зобов’язані оприлюднювати плани перевірок на поточний плановий рік на власних офіційних сайтах, а також в Інтегрованій автоматизованій системі державного нагляду (контролю). Більше того, в Інтегрованій системі розміщується план комплексних заходів контролю.

Які оновлення чекають електронні будівельні послуги у серпні?

Мінцифри, Мінрегіон і міжнародні партнери створюють будівельні онлайн-послуги, які допомагають боротися з корупцією. Впровадження онлайн-сервісів у сфері будівництва дозволяє зменшити хабарництво на 734 млн грн на рік. З 1 серпня в е-системі у сфері будівництва з’являться три оновлення. Вони стосуватимуться проектної документації, присвоєння та зміни адрес об’єктів будівництва й технічної інвентаризації.

Особливості оподаткування ПДВ у зв’язку з відновленням ставки ПДВ 20 % на окремі види сільгосппродукції

ДПС роз’яснила як застосовувати норми Закону України від 1 липня 2021 року № 1600-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ставки податку на додану вартість при оподаткуванні операцій з постачання окремих видів сільсьгосподарської продукції» для платників ПДВ, які здійснюють операції з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України сільськогосподарської продукції (товарів), що класифікується за такими кодами згідно з УКТ ЗЕД: 0102, 0103, 0104 10, 0401 (в частині молока незбираного), 1002, 1004, 1204 00, 1207, 1212 91, встановлюється ставка податку на додану вартість 20 відс.

У серпні усі заклади охорони здоров'я будуть забезпечені бланками лікарняних

До 25 серпня усі медичні заклади отримають необхідну для роботи кількість бланків, відповідно до визначених департаментами охорони здоров'я потреб. При цьому усі, видані раніше, довідки про тимчасову непрацездатність громадяни зможуть обміняти на листки непрацездатності та отримати належні виплати від Фонду соціального страхування.

Важливо:

Які зміни очікують Україну в серпні: е-паспорти та ймовірне продовження карантину

Нові правила в'їзду до України. Ймовірне продовження карантину в Україні. Набуває чинності закон про електронні паспорти.

В Е-кабінеті можна переглянути раніше подану звітність

У приватній частині Електронного кабінету залежно від типу платника (юридична особа, фізична особа – суб’єкт підприємницької діяльності, громадянин тощо) надається доступ, зокрема, до перегляду та друку раніше поданої звітності. Меню «Перегляд поданої звітності» надає користувачу Електронного кабінету можливість перегляду раніше поданої податкової, пенсійної та статистичної звітності до ДПС незалежно від способу її подання, включаючи звіти, подані на паперових носіях до центрів обслуговування платників податків.

Витрати на відрядження понад встановлені норми: оподаткування

Сума збільшення розміру добових витрат на відрядження понад встановлені норми включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку та відображається в Розрахунку за ознакою доходу «118».

Актуально:

Онлайн-оформлення лікарняних: особливості та процедура здійснення

Для працівника та роботодавця сформований е-лікарняний стає доступним для перегляду у день його створення у відповідних кабінетах на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України. На період перехідної моделі, з 04 червня до 01 вересня 2021 року, лікарі закладів охорони здоров’я мають право видавати паперові листки непрацездатності, а також формувати медичні висновки про тимчасову непрацездатність з подальшою трансформацією їх у е-лікарняний.

Чи можна надавати основну відпустку авансом?

Відпустка наперед може надаватися як працівникам, що працюють до одного року на підприємстві, так і з тривалим стажем роботи.

Читайте нове:

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали