Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Розділи:
Підрозділи:
Підрозділи:
Підрозділи:

Профілактика харчових отруєнь на робочому місці

Увага!
22.08.2024

Літо – пора відпочинку, а ще – період гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь. Це й не дивно, адже в ці спекотні дні підвищується ризик розмноження та передачі низки патогенів, які можуть спровокувати розвиток небезпечних захворювань.

За даними Центру контролю та профілактики захворювань щороку хвороби харчового походження, зокрема гострі кишкові інфекції, спричиняють близько 128 000 госпіталізацій і близько 3 000 смертей.

В Україні кількість харчових отруєнь збільшується і через війну. Під час воєнних дій руйнуються системи водопостачання та очищення стічних вод, можливі порушення при транспортуванні та зберіганні харчових продуктів (наприклад, відсутність холодильників, закритих місткостей), правил особистої гігієни або неможливість її дотримання (відсутність води, мийних засобів, дезінфікуючих розчинів тощо). Також можливе вживання питної води з відкритих водойм, відсутність дезінфекції питної води. Всі ці фактори додатково сприяють виникненню харчових отруєнь.

Гострі кишкові інфекції (харчові отруєння) – це захворювання, розвиток яких може викликати вживання недоброякісних продуктів, що містять різні патогенні або умовно-патогенні бактерії та їхні токсини.

Ризик харчового отруєння зазвичай виникає в спекотні літні дні. Це період високих температур, які запускають цілий ряд хімічних і біологічних процесів у їжі. В результаті знижується харчова цінність продуктів.

Продуктами, які швидко псуються є: фарш, м’ясо, риба, молочні продукти, яйця, різноманітні соуси, начинки з майонезом, вершкові сири та сметана.

Викликати гострі кишкові інфекції можуть різні види бактерій (сальмонели, шигели, єрсинії, ешерихії, клостридії, стафілококи), віруси (ротавірус, аденовірус, ентеровірус), найпростіші (амеби, лямблії) та грибки (кандиди, аспергіли).

Розірвати ланцюг зараження може правильна обробка продуктів перед споживанням, зокрема й дотримання усіх умов приготування їжі.

Приклади небезпечних інфекційних захворювань (поширених кишкових інфекцій):

  • сальмонельоз – у пацієнта відмічається інтоксикація (підвищення температури тіла, головний біль, озноб, ломота в тілі), біль у животі, нудота, багаторазове блювання, діарея (водянисті пінисті з неприємним запахом і зеленим відтінком випорожнення). На тлі діареї та блювання може розвинутися зневоднення;
  • холера – особливо небезпечна антропонозна інфекційна хвороба, яка характеризується епідемічною поширеністю, викликає масивну втрату рідини зі швидким розвитком зневоднення;
  • амебіаз (амебна дизентерія) — це інфекційне паразитарне захворювання, яке викликають найпростіші мікроорганізми;
  • гепатит A – інфекційне захворювання, спричинене вірусом гепатиту A, що уражує печінку;
  • ботулізм – харчова токсикоінфекція, викликана ботулотоксином, що може призвести до тяжких наслідків, зокрема дихальної недостатності та навіть смерті.

Спори збудника ботулізму в анаеробних умовах, наприклад, у консервованих продуктах, перетворюються на вегетативну форму і починають виділяти дуже сильний екзотоксин. Людина інфікується при споживанні продукту із цим токсином.

Кожне отруєння потребує обов’язкового звернення до лікаря, основні кишкові інфекції не можна лікувати вдома, а без відповідних аналізів ви не отримаєте правильного лікування.

Рекомендації для запобігання харчовим отруєнням:

  • не вживати обвітрені продукти, та такі, що тривалий час зберігалися без холодильника;
  • ретельно мити фрукти та овочі, обдавати їх окропом;
  • ретельно мити стільниці, обробні дошки, ножі та посуд, перш ніж починати застосовувати їх для приготування їжі;
  • часто мити руки й посуд;
  • не класти сирі та готові продукти на одну поверхню;
  • окремо застосовувати ножі для обробки сирих та готових продуктів;
  • м’ясо, птицю, яйця піддавати достатній термічній обробці;
  • не вживати консерви із роздутих або деформованих банок;
  • їжу, що залишилася, зберігати в холоді;
  • для пиття та приготування їжі брати тільки бутельовану або кип’ячену воду;
  • захистити їжу від комах.

Літо має бути приємним, смачним і вільним від незапланованих візитів до лікаря.

Південно-Східне МУ Держпраці


Приєднуйтесь до Uteka у Telegramm

Коментарі до матеріалу
Швидка реєстрація
Будьте в курсі змін і актуальних тем, задавайте питання.
Популярне
24.06.2025
Топ-20 новин минулого тижня
Найбільш цікаві новини минулого тижня В Україні відновиться обов’язкове подання статистичної звітності ДПС відповідає на актуальні запитання платників податків: лист від 13.06.2025 Унесено зміни до Правил організації статистичної звітності Змінено Критерії важливих підприємств з метою броню...
20.05.2025
Актуальні рахунки для сплати податків
Інформація про реквізити рахунків, відкритих для зарахування податків, а також для сплати єдиного внеску Більше за темою: Нова форма ТТН: огляд змін Мікро, мале, середнє чи велике: навіщо треба визначати розмір підприємства Затверджуємо та оновлюємо штатний розпис: правила та нюанси Сп...
17.04.2025
З 16.04.2025 почали діяти терміни зберігання документів щодо військового обліку
Більше за темою: Накази та розпорядження: основні терміни, види і строки зберігання Строки зберігання первинних документів збільшено: чи вплине це на строки давності для перевірок Міністерство юстиції наказом від 14.03.2025 № 748/5 затвердило зміни до Переліку типових документів, що створюють під ...
Нове
25.06.2025
Як у ДАР оновити статус активного виробника
З метою цифрової зручності, відкритості та надійності в роботі в Державному аграрному реєстрі запущено новий функціонал. Мінагрополітики продовжує розширювати для аграріїв доступ до електронних послуг. З метою цифрової зручності, відкритості та надійності в роботі в Державному аграрному реєстрі запу...
24.06.2025
У ДАР запроваджено новий функціонал
Мінагрополітики запровадив новий функціонал в ДАР. Оновлення спрямовані на покращення функціоналу для користувачів та підвищення ефективності адміністрування у сфері сільського господарства. Міністерство аграрної політики та продовольства запровадило новий функціонал в інформаційно-комунікаційн...
23.06.2025
Перевірки ДПС в аптеках: які порушення найчастіше виявляють
Найпоширеніші порушення: проведення розрахункових операцій без застосування РРО/ПРРО та без видачі фіскального чеку; порушення порядку обліку товарних запасів; використання праці неоформлених працівників. З початку 2025 року ДПС провела 910 перевірок у сфері охорони здоров’я, включаючи аптеки ...
Кращі матеріали