Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Розділи:
Підрозділи:
Підрозділи:
Підрозділи:

Профілактика харчових отруєнь на робочому місці

Увага!
22.08.2024

Літо – пора відпочинку, а ще – період гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь. Це й не дивно, адже в ці спекотні дні підвищується ризик розмноження та передачі низки патогенів, які можуть спровокувати розвиток небезпечних захворювань.

За даними Центру контролю та профілактики захворювань щороку хвороби харчового походження, зокрема гострі кишкові інфекції, спричиняють близько 128 000 госпіталізацій і близько 3 000 смертей.

В Україні кількість харчових отруєнь збільшується і через війну. Під час воєнних дій руйнуються системи водопостачання та очищення стічних вод, можливі порушення при транспортуванні та зберіганні харчових продуктів (наприклад, відсутність холодильників, закритих місткостей), правил особистої гігієни або неможливість її дотримання (відсутність води, мийних засобів, дезінфікуючих розчинів тощо). Також можливе вживання питної води з відкритих водойм, відсутність дезінфекції питної води. Всі ці фактори додатково сприяють виникненню харчових отруєнь.

Гострі кишкові інфекції (харчові отруєння) – це захворювання, розвиток яких може викликати вживання недоброякісних продуктів, що містять різні патогенні або умовно-патогенні бактерії та їхні токсини.

Ризик харчового отруєння зазвичай виникає в спекотні літні дні. Це період високих температур, які запускають цілий ряд хімічних і біологічних процесів у їжі. В результаті знижується харчова цінність продуктів.

Продуктами, які швидко псуються є: фарш, м’ясо, риба, молочні продукти, яйця, різноманітні соуси, начинки з майонезом, вершкові сири та сметана.

Викликати гострі кишкові інфекції можуть різні види бактерій (сальмонели, шигели, єрсинії, ешерихії, клостридії, стафілококи), віруси (ротавірус, аденовірус, ентеровірус), найпростіші (амеби, лямблії) та грибки (кандиди, аспергіли).

Розірвати ланцюг зараження може правильна обробка продуктів перед споживанням, зокрема й дотримання усіх умов приготування їжі.

Приклади небезпечних інфекційних захворювань (поширених кишкових інфекцій):

  • сальмонельоз – у пацієнта відмічається інтоксикація (підвищення температури тіла, головний біль, озноб, ломота в тілі), біль у животі, нудота, багаторазове блювання, діарея (водянисті пінисті з неприємним запахом і зеленим відтінком випорожнення). На тлі діареї та блювання може розвинутися зневоднення;
  • холера – особливо небезпечна антропонозна інфекційна хвороба, яка характеризується епідемічною поширеністю, викликає масивну втрату рідини зі швидким розвитком зневоднення;
  • амебіаз (амебна дизентерія) — це інфекційне паразитарне захворювання, яке викликають найпростіші мікроорганізми;
  • гепатит A – інфекційне захворювання, спричинене вірусом гепатиту A, що уражує печінку;
  • ботулізм – харчова токсикоінфекція, викликана ботулотоксином, що може призвести до тяжких наслідків, зокрема дихальної недостатності та навіть смерті.

Спори збудника ботулізму в анаеробних умовах, наприклад, у консервованих продуктах, перетворюються на вегетативну форму і починають виділяти дуже сильний екзотоксин. Людина інфікується при споживанні продукту із цим токсином.

Кожне отруєння потребує обов’язкового звернення до лікаря, основні кишкові інфекції не можна лікувати вдома, а без відповідних аналізів ви не отримаєте правильного лікування.

Рекомендації для запобігання харчовим отруєнням:

  • не вживати обвітрені продукти, та такі, що тривалий час зберігалися без холодильника;
  • ретельно мити фрукти та овочі, обдавати їх окропом;
  • ретельно мити стільниці, обробні дошки, ножі та посуд, перш ніж починати застосовувати їх для приготування їжі;
  • часто мити руки й посуд;
  • не класти сирі та готові продукти на одну поверхню;
  • окремо застосовувати ножі для обробки сирих та готових продуктів;
  • м’ясо, птицю, яйця піддавати достатній термічній обробці;
  • не вживати консерви із роздутих або деформованих банок;
  • їжу, що залишилася, зберігати в холоді;
  • для пиття та приготування їжі брати тільки бутельовану або кип’ячену воду;
  • захистити їжу від комах.

Літо має бути приємним, смачним і вільним від незапланованих візитів до лікаря.

Південно-Східне МУ Держпраці


Приєднуйтесь до Uteka у Telegramm

Коментарі до матеріалу
Швидка реєстрація
Будьте в курсі змін і актуальних тем, задавайте питання.
Популярне
27.02.2025
Зберігання та використання пального на підприємстві у 2025 році: облік, податки та документальне оформлення
Марафон-2025: головні бухгалтерські акценти року У суб'єктів господарювання, які використовують у своїй діяльності транспортні засоби, інші машини та механізми, що споживають пальне, постійно виникають запитання, пов'язані з обліком і документальним оформленням операцій з таким пальним, а також зі з...
14.02.2025
Зміни в законодавстві з 10 по 14 лютого 2025 року
Кабмін затвердив зміни до Порядку надання щорічної основної відпустки тривалістю до 56 календарних днів Унесено зміни до постанови КМУ від 14.04.1997 № 346 «Про затвердження Порядку надання щорічної основної відпустки тривалістю до 56 календарних днів керівним працівникам закладів та установ ...
05.03.2025
Опубліковано постанову КМУ, якою спрощено процедуру бронювання військовозобов’язаних
Більше за темою: Бронювання працівників: покрокові дії Анулювання бронювання військовозобов’язаних: підстави та умови Звітність із військового обліку та бронювання 5 лютого на сайті Кабміну опубліковано постанову від 28.02.2025 № 233, якою внесено зміни до порядку бронювання війсь...
Нове
09.05.2025
Оподаткування доходів ФОП, який одночасно провадить незалежну професійну діяльність
Яким чином нараховується та сплачується ПДФО з доходів, що одночасно отримуються ФОП від діяльності на загальній системі оподаткування та від провадження незалежної професійної діяльності? Відповідно до норм Податкового кодексу (далі – ПК) фізична особа, яка здійснює незалежну професійну діял...
08.05.2025
Як подати заявку на гранти для переробних підприємств: нагадує Мінекономіки
Грантові програми від Мінекономіки та Держслужби зайнятості: як подати, які строки та кого це стосується? Більше за темою: Бюджетні гранти: як застосовувати різниці з податку на прибуток Мінекономіки погодило ще 21 заявку за програмою «Гранти для переробних підприємств». Після виконання...
08.05.2025
ДПС розроблює підходи щодо врахування особливості ведення господарської діяльності в різних регіонах
Про умови ведення бізнесу, податкове навантаження та ветеранську політику говорили голова ДПС Руслан Кравченко та представники понад 60 підприємств і бізнес-асоціацій. До діалогу також долучився народний депутат Марʼян Заблоцький.  Учасники обговорили стандартні питання від бізнесу – бло...
Кращі матеріали