Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Розділи:
Підрозділи:
Підрозділи:
Підрозділи:

Профілактика харчових отруєнь на робочому місці

Увага!
22.08.2024

Літо – пора відпочинку, а ще – період гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь. Це й не дивно, адже в ці спекотні дні підвищується ризик розмноження та передачі низки патогенів, які можуть спровокувати розвиток небезпечних захворювань.

За даними Центру контролю та профілактики захворювань щороку хвороби харчового походження, зокрема гострі кишкові інфекції, спричиняють близько 128 000 госпіталізацій і близько 3 000 смертей.

В Україні кількість харчових отруєнь збільшується і через війну. Під час воєнних дій руйнуються системи водопостачання та очищення стічних вод, можливі порушення при транспортуванні та зберіганні харчових продуктів (наприклад, відсутність холодильників, закритих місткостей), правил особистої гігієни або неможливість її дотримання (відсутність води, мийних засобів, дезінфікуючих розчинів тощо). Також можливе вживання питної води з відкритих водойм, відсутність дезінфекції питної води. Всі ці фактори додатково сприяють виникненню харчових отруєнь.

Гострі кишкові інфекції (харчові отруєння) – це захворювання, розвиток яких може викликати вживання недоброякісних продуктів, що містять різні патогенні або умовно-патогенні бактерії та їхні токсини.

Ризик харчового отруєння зазвичай виникає в спекотні літні дні. Це період високих температур, які запускають цілий ряд хімічних і біологічних процесів у їжі. В результаті знижується харчова цінність продуктів.

Продуктами, які швидко псуються є: фарш, м’ясо, риба, молочні продукти, яйця, різноманітні соуси, начинки з майонезом, вершкові сири та сметана.

Викликати гострі кишкові інфекції можуть різні види бактерій (сальмонели, шигели, єрсинії, ешерихії, клостридії, стафілококи), віруси (ротавірус, аденовірус, ентеровірус), найпростіші (амеби, лямблії) та грибки (кандиди, аспергіли).

Розірвати ланцюг зараження може правильна обробка продуктів перед споживанням, зокрема й дотримання усіх умов приготування їжі.

Приклади небезпечних інфекційних захворювань (поширених кишкових інфекцій):

  • сальмонельоз – у пацієнта відмічається інтоксикація (підвищення температури тіла, головний біль, озноб, ломота в тілі), біль у животі, нудота, багаторазове блювання, діарея (водянисті пінисті з неприємним запахом і зеленим відтінком випорожнення). На тлі діареї та блювання може розвинутися зневоднення;
  • холера – особливо небезпечна антропонозна інфекційна хвороба, яка характеризується епідемічною поширеністю, викликає масивну втрату рідини зі швидким розвитком зневоднення;
  • амебіаз (амебна дизентерія) — це інфекційне паразитарне захворювання, яке викликають найпростіші мікроорганізми;
  • гепатит A – інфекційне захворювання, спричинене вірусом гепатиту A, що уражує печінку;
  • ботулізм – харчова токсикоінфекція, викликана ботулотоксином, що може призвести до тяжких наслідків, зокрема дихальної недостатності та навіть смерті.

Спори збудника ботулізму в анаеробних умовах, наприклад, у консервованих продуктах, перетворюються на вегетативну форму і починають виділяти дуже сильний екзотоксин. Людина інфікується при споживанні продукту із цим токсином.

Кожне отруєння потребує обов’язкового звернення до лікаря, основні кишкові інфекції не можна лікувати вдома, а без відповідних аналізів ви не отримаєте правильного лікування.

Рекомендації для запобігання харчовим отруєнням:

  • не вживати обвітрені продукти, та такі, що тривалий час зберігалися без холодильника;
  • ретельно мити фрукти та овочі, обдавати їх окропом;
  • ретельно мити стільниці, обробні дошки, ножі та посуд, перш ніж починати застосовувати їх для приготування їжі;
  • часто мити руки й посуд;
  • не класти сирі та готові продукти на одну поверхню;
  • окремо застосовувати ножі для обробки сирих та готових продуктів;
  • м’ясо, птицю, яйця піддавати достатній термічній обробці;
  • не вживати консерви із роздутих або деформованих банок;
  • їжу, що залишилася, зберігати в холоді;
  • для пиття та приготування їжі брати тільки бутельовану або кип’ячену воду;
  • захистити їжу від комах.

Літо має бути приємним, смачним і вільним від незапланованих візитів до лікаря.

Південно-Східне МУ Держпраці


Приєднуйтесь до Uteka у Telegramm

Коментарі до матеріалу
Швидка реєстрація
Будьте в курсі змін і актуальних тем, задавайте питання.
Популярне
30.09.2025
Топ-20 новин минулого тижня
Найбільш цікаві новини минулого тижня   Унесено зміни до переліку територій бойових дій і ТОТ (наказ від 11.09.2025) З 27 вересня змінюються правила реєстрації ПН: роз’яснення ДПС Зміни в бронюванні: що передбачено в Програмі діяльності КМУ Для ФОП та самозайнятих – нові правила...
08.09.2025
Закон № 4536 опубліковано 3 вересня: огляд основних змін
Закон № 4536 вносить зміни, зокрема, до Податкового кодексу, Закону від 08.07.2010 № 2464-VІ , Закону від 18.06.2024 № 3817-ІХ. Більшість норм Закону № 4536 набирає чинності з першого числа місяця, наступного за місяцем його опублікування, тобто з 1 жовтня 2025 року. Більше за темою: Квартальна об&...
17.07.2025
Кабмін оновив правила визначення критичності підприємств для бронювання працівників
Порядок та Критерії, за якими бронюють працівників підприємств, знову зазнали змін. Розглянемо, кого цього разу це стосується. Більше за темою: Зарплатні критерії для бронювання працівників: обчислюємо середню зарплату Строки зберігання документів з військового обліку та бронювання Бронювання у ф...
Нове
03.10.2025
Автоматичне стягнення боргу та покращення роботи СМКОР: ДПС розповіла про плани
ДПС спільно із Мінцифри працює над розширенням податкових сервісів для громадян у Дії. Про розвиток послуг говорили на традиційній зустрічі команди ДПС із 55 бізнес-асоціаціями та інститутами громадянського суспільства. Серед тем розмови: тестування нових систем, законодавчі ініціативи і зміни до ро...
03.10.2025
Для виконавців держконтрактів з оборонних закупівель затверджено нові пільги
Тепер у разі знищення імпортованого товару ворогом постачальник може розраховувати на ввезення аналогічного обсягу комплектуючих для потреб оборони у пільговому режимі. Більше за темою: Облік надання дронів на потреби оборони: держзамовлення, продаж, безоплатне передання Виробництво та реалізація ...
02.10.2025
Бізнес відновив позитивні оцінки ділової активності: підсумки опитування підприємств у вересні
НБУ публікує результати щомісячного опитування підприємств за вересень 2025 року. Більше за темою: Особливості формування статутного капіталу ТОВ – підприємства з іноземними інвестиціями Бізнес у вересні відновив позитивні оцінки результатів власної економічної діяльності. Поліпшенню нас...
Кращі матеріали