Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

ФОП – news (13-17.09.2021)

20.09.2021 547 0 1

Законодавчі зміни

З 17 вересня діють зміни до правил використання РРО та ПРРО

До Порядків реєстрації і застосування РРО та ПРРО внесені зміни наказом Мінфіну від 26.07.21 р. № 427, що вступили у дію з 17.09.21 р. Зокрема, тепер немає вимоги про відповідність суми готівки на місці проведення розрахунків сумі, зазначеній у денному звіті РРО. Крім того, прийняті зміни встановлюють наступне:

  • уточнено порядок службового внесення та видачі готівки;
  • тепер під час перевірки суб’єкт господарювання (далі – СГ) зобов’язаний надати контролюючим органам акти про видачу коштів та акти про скасування помилково проведеної операції через РРО;
  • анулювання раніше отриманої ліцензії не позбавляє права зареєструвати РРО вдруге, щоб отримати нову ліцензію на ту саму діяльність або почати будь-яку нову;
  • можна обійтися без попереднього програмування РРО та ПРРО (для підакцизних товарів);
  • у кожного ПРРО будє свій локальний номер;
  • ПРРО може бути встановлений лише на пристрої, що належить на праві власності, володіння, користування тому СГ, на якого зареєстровано ПРРО.

Облік та звітність

Яку звітність треба подати до 20 вересня (включно)

20 вересня останнійдень подання наступної податкової звітності, зокрема:

  • авансових внесків з єдиного податку фізичними особами – підприємцями (далі – ФОП), що обрали спрощену систему оподаткування І та ІІ груп за вересень;
  • платником єдиного податку заяви про відмову від спрощеної системи;
  • єдиного внеску, нарахованого роботодавцями за найманих працівників за серпень.

Як звітувати, якщо дохід від підприємницької діяльності ФОП на загальній системі оподаткування не отримувався?

Якщо протягом звітного періоду ФОП на загальній системі оподаткування діяльність не вела та дохід від підприємницької діяльності не отримувала, проте має інші доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи, то вона подає податкову декларацію та додаток Ф2 до неї, у якому всі графи прокреслює.

У разі, якщо протягом звітного періоду ФОП на загальній системі оподаткування діяльність не вела та дохід від підприємницької діяльності не отримувала, та не має інших доходів з джерел їх походження з України та іноземних доходів, то в неї не виникає обов’язку щодо подання податкової декларації та додатку Ф2 до неї.

Яку кількість кваліфікованих електронних підписів може отримати ФОП?

Податкова зазначила, що ФОП може отримати в Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг ІДД ДПС декілька КЕП на одну і ту ж саму особу. Такі отримані КЕП є різними, оскільки засобами кваліфікованого електронного підпису чи печатки забезпечується належний рівень унікальності пари ключів, що ними генеруються.

Умови самостійного переходу ФОП платника єдиного податку на сплату єдиного податку, встановленого для інших групп

Для переходу потрібноподати заяву до контролюючого органу не пізніше, ніж за 15 календарних днів до початку наступного кварталу.

При цьому у платника єдиного податку третьої групи, який є платником податку на додану вартість, анулюється реєстрація платника податку на додану вартість у порядку, встановленому Податковим кодексом, у разі обрання ним першої або другої групи чи ставки єдиного податку, встановленої для третьої.

Оподаткування

Як визначається доход у ФОП – «загальносистемника» у разі здійснення ним операцій з транспортного експедування?

Враховуючи суть договору транспортного експедирування, кошти, що надходять ФОП, який за дорученням клієнта та за його рахунок виконує або організовує виконання транспортно-експедиторських послуг, не є його власністю і відповідно не включаються до загального оподатковуваного доходу. Доходом такого платника є плата за виконання договору транспортного експедирування.

Сума кредиту отримана ФОП – «загальносистемником» на розрахунковий рахунок: чи є дохід?

Отримання ФОП кредиту відповідно до умов договору підлягає обов’язковому поверненню у визначені строки, то протягом дії договору кредиту сума кредиту не включається до складу доходу суб’єкта господарювання.

При цьому слід зазначити, якщо сума кредиту не повертається у визначений у договорі термін, то вона включається до складу доходів ФОП та оподатковується на загальних підставах.

РРО/ПРРО

Про випадки, в яких ФОП – «спрощенці» не застосовують РРО/ПРРО у 2021 році

З 01 січня 2021 року до 01 січня 2022 року РРО та/або ПРРО не застосовуютьсяплатниками єдиного податку другої – четвертої груп (ФОП), обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує обсягу доходу, що не перевищує 220 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, незалежно від обраного виду діяльності, крім тих, які здійснюють:

  • реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;
  • реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я;
  • реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

В яких випадках платники сфери торгівлі, громадського харчування та послуг повинні використовувати POS-термінали?

ДПС нагадала платникам податків, які здійснюють діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, відповідно до закону використовують реєстратори розрахункових операцій та відповідають хоча б одному з критеріїв:

  1. реалізують підакцизні товари (алкогольні напої, тютюнові вироби, пальне);
  2. використовують господарську одиницю з торгівельною площею більше 20 м2;
  3. здійснюють господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення, що перевищує 25 тис. осіб;

про обов’язок здійснити перехід на використання POS-терміналів установ банків та забезпечити обов’язкове приймання спеціальних платіжних засобів для здійснення розрахунків за продані товари (виконані роботи, надані послуги).

Соціальне страхування

Чи є базою нарахування єдиного внеску виплати, які нараховані померлому працівнику за період, який закінчується днем його смерті?

Податківці зазначили, що на виплати, які нараховані померлому працівнику за період, який закінчується днем його смерті, єдиний внесок нараховується та сплачується на загальних підставах.

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали