Первинне виробництво є важливим етапом для гарантування безпечності харчових продуктів на всіх ланках харчового ланцюга.
Деякі небезпечні фактори, які можуть з’явитися в продукті на стадії первинного виробництва, неможливо нейтралізувати і, відповідно, неможливо їх уникнути у готовому продукті, тому це важливий етап у харчовому ланцюгу.
Згідно статті 1 розділу І Закону України № 771 «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»:
Якщо оператор ринку не належить до первинних виробників, то зобов’язаний на своєму підприємстві впровадити процедури, засновані на принципах НАССР.
Наведемо приклад, до первинного виробництва можна віднести вирощування тварин, зокрема, для виготовлення продуктів харчування на фермі та будь-яку діяльність, пов’язану з ними, а також транспортування тварин, зокрема, на ринок, бійню або транспортування тварин між фермами, в такому випадку виконання принципів НАССР не обов’язкове.
Він додає, якщо фермер продає тварин іншому оператору ринку, то це вже не первинне виробництво.
Згідно харчового законодавства, забій тварин повинен здійснюватися на забійних підприємствах, які мають експлуатаційний дозвіл, яким зебезпечено передзабійний і післязабійний огляд тварин. Таким чином, це вже не первинне виробництво, а м’ясо - не первинний продукт, тому що розбирання туші - це операція, яка змінює стан харчового продукту.
agronews.ua