Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Ліміт каси на підприємстві: як розрахувати і встановити

Ліміт каси повинно встановлювати кожне підприємство, що має справу з готівкою. Для цього необхідно скласти розрахунок ліміту. Як це зробити, та в яких випадках його необхідно узгоджувати з банком читайте далі.

Встановлення ліміту каси регулюється Положенням про ведення касових операцій у національній валюті України, затвердженим постановою НБУ від 15.12.2004 р № 637 (далі – Положення № 637).

Згідно з п.1.2 Положення № 637 ліміт каси – граничний розмір суми готівки, яка може залишатися в касі в позаробочий час. Його встановлюють ті підприємства, які здійснюють операції з готівкою в національній валюті і залишають готівку в касі в позаробочий час.

Підприємства можуть тримати в позаробочий час у своїх касах готівкову виручку (готівку) в межах, що не перевищують установлений ліміт каси (п. 2.8 Положення № 637).

Готівкова виручка (готівка), що перевищує встановлений ліміт каси, обов'язково здається до банків для її зарахування на банківські рахунки. Відокремлені підрозділи підприємств – юридичних осіб можуть здавати готівкову виручку (готівку) безпосередньо до кас таких юридичних осіб або в будь-який банк для її переказу і зарахування на банківські рахунки зазначених юридичних осіб (п. 2.8 Положення № 637).

При цьому дозволяється залишати в касі понад ліміт (п. 2.10 Положення № 637):

Повна версія доступна тільки передплатникам

Кращі матеріали