Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора Uteka-Комерція від 27.06.2023

27.06.2023 183 0 0

Шановні колеги!

Цього тижня у нас публікації на різні цікаві теми. Як завжди, почнемо зі змін.

Із 1 липня повертаються ставки ПДВ та акцизу на пальне, що були до 17.03.2022. Тобто знов діятимуть ставки акцизного податку, визначені у пп. 215.3.4 ПК, та ставка ПДВ 20 %. Ми розповіли, яким чином обкладати ПДВ перехідні операції: «ПДВ та акциз: з 1 липня 2023 повернення до попередніх ставок!».

Також з 1 липня починають діяти нові правила заповнення платіжок для сплати податків та ЄСВ. Нагадаємо, що Мінфін наказом від 22.03.2023 № 148 затвердив новий Порядок заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів. Цей наказ набув чинності з 01.04.2023, але до 01.07.2023 тривав перехідний період, протягом якого при сплаті податків, зборів, ЄСВ можна було використовувати і старий формат реквізиту «Призначення платежу». Тепер перехідний період закінчується, і ми пояснили платникам, як потрібно заповнювати реквізит «Призначення платежу» у тому числі в разі перерахування коштів на електронний рахунок в системі електронного адміністрування ПДВ. Більш докладно читайте за посиланням.

Наприкінці минулого року було прийнято Закон від 13.12.2022 № 2849-IX «Про медіа», який набув чинності з 31.03.2023. Закон № 2849 скасував дію багатьох законів, а також вніс зміни до низки законодавчих актів, зокрема до Закону від 03.07.1996 № 270/96-ВР «Про рекламу». Зокрема, Закон № 270 було доповнено статтею 131, де зазначено, що розповсюдження реклами в медіа на території України дозволяється лише у випадку, якщо за розповсюдження такої реклами сплачено юридичній особі України. Чи мають право фізособи-підприємці займатися розповсюдженням реклами в Інтернеті? Це питання ми обговорили тут: «Реклама в медіа: що зараз під забороною для підприємців та які перспективи».

Зараз практично на кожному підприємстві є автомобіль. Тому, як то кажуть, про всяк випадок ми розглянули, хто саме повинен сплачувати штраф за порушення правила дорожнього руху: працівник підприємства (водій) чи власник автомобіля (підприємство)? Якщо підприємство заплатить штраф за фізособу-водія, то чи треба нараховувати ПДФО та військовий збір? Якщо штраф заплатив директор, то чи може він стягнути із працівника-водія компенсацію? Більш детально читайте за посиланням.

Підприємство придбало човен у фізособи для передання безоплатно управлінню ДСНС (або благодійному фонду). Чи є підприємство податковим агентом щодо доходу фізособи-продавця, тобто чи має воно утримати ПДФО та військовий збір (за якою ставкою) у такому випадку? Яку ознаку доходу зазначити в додатку 4ДФ до податкового розрахунку? Якими будуть наслідки з ПДВ та податку на прибуток за операцією з безоплатного передання майна ДСНС (або благодійному фонду)? Про це читайте за посиланням.

Допомога у зв’язку з вагітністю та пологами (так звані декретні) виплачується працівниці за весь період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами (так звана декретна відпустка). Але що робити, якщо електронний лікарняний у зв’язку з вагітністю та пологами відкрито працівниці підприємства з 30 червня 2023 року (п’ятниця), але цього дня вона працювала, а 1 та 2 липня – вихідні дні (субота та неділя)? З якого дня слід нарахувати декретні: з 30 червня, з 1 липня чи з 3 липня (це понеділок – робочий день)? І як розрахувати суму допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами у цьому випадку? Відповіді на ці запитання ви знайдете тут: «Під час декретної відпустки жінка працювала: як розрахувати суму допомоги по вагітності та пологах».

Наступного тижня в публікаціях Uteka-Баланс ми розглянемо, зокрема, такі питання:

  • що зміниться у зв’язку з відміною карантину: податкові перевірки, штрафи, пеня, обчислення податкових строків давності;
  • як отримати індивідуальну податкову консультацію;
  • якщо боржник погасив заборгованість, під яку формували резерв сумнівних боргів, як правильно відкоригувати резерв.

Корисного читання!

З повагою
Зінаїда Омельницька,
головна редакторка Uteka-Комерція

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Комерція»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права

4428 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали