Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора Uteka-Комерція від 11.10.2022

11.10.2022 337 0 0

Шановні колеги!

Наближається час подання квартальної фінансової та податкової звітності. Отже, бухгалтеру буде корисною інформація на цю тему в Uteka-Комерція. Зазначимо, що найбільш популярні запитання стосуються тих платників, які перейшли на ЄП за ставкою 2 %. Так, наприклад, якщо мікропідприємство – платник податку на прибуток з 1 серпня цього року перейшло на сплату ЄП за ставкою 2 %, виникає запитання: яку податкову звітність йому потрібно подавати, а також у якому порядку і за якою формою потрібно подати фінзвітність?

Нещодавно податкова надала роз’яснення про те, що в разі наявності у підприємця – платника ЄП 2 групи податкового боргу протягом 6 місяців виникає підстава для втрати статусу платника ЄП. Але на цей момент єдинники 1 та 2 групи мають право не сплачувати ЄП до закінчення воєнного стану – це прямо передбачено нормами ПК. Ми розглянули, які наслідки для підприємця можуть мати такі роз’яснення та чи варто на них звертати увагу.

На жаль, наразі в багатьох підприємствах є майно, яке внаслідок воєнних дій тимчасово не використовується в господарській діяльності. Тому постає запитання: чи потрібно в такому разі нараховувати податкові зобов’язання згідно з п. 198.5 ПК? Ми навели підстави, чому це робити не потрібно.

Так сталося, що в деяких платників, які подавали декларації з ПДВ за лютий – травень до 19 липня 2022 (включно), в електронному кабінеті висить штраф 170 грн за несвоєчасне подання. Але чому це так, коли декларація подана своєчасно? Сплачувати його чи чекати ППР? Як узагалі зрозуміти, чому з’явився цей штраф? І чи може це бути помилкове нарахування в системі? У нас ви знайдете відповіді на ці запитання.

Не менш цікаві проблеми, які ми розглянули, стосуються наступного:

  1. Нарахування штрафів у Електронному кабінеті в колонці «Не застосована штрафна санкція». Ви дізнаєтеся, що це означає, чи є таке нарахування автоматичним і чи треба взагалі сплачувати такий штраф.
  2. Некоректне відображення інформації в електронному кабінеті. Ми проаналізували рекомендації податківців відносно дій платника податків у цьому випадку та додали свої ремарки.
  3. Порядок виправлення помилки в декларації з податку на прибуток, якщо в попередньому звітному періоді не були відображені витрати.

Впевнена, що наша цікава та різноманітна добірка консультацій вам сподобається. 

Наступного тижня ми також готуємо для вас багато цікавого, зокрема публікації на теми:

  • коли можна показати витрати за нерозблокованими ПН;
  • як розрахувати грошову допомогу відряднику під час воєнного стану;
  • хостинг нерезиденту: чи потрібно платити податок на репатріацію;
  • чи можуть виникнути проблеми після закінчення процедури ліквідації, якщо не була проведена перевірка ЄСВ;
  • чи може платник ЄП за ставкою 2 % перейти на загальну систему, якщо до переходу на ставку 2 % він був платником ЄП за ставкою 5 % тощо.

Корисного читання!

З повагою
Зінаїда Омельницька,
головна редакторка Uteka-Комерція

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Комерція»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права

4428 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали