Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора Uteka-Комерція від 06.06.2023

06.06.2023 105 0 0

Шановні колеги!

Незважаючи на війну, життя в Україні продовжується, люди працюють і мають право на відпочинок. Тому консультації цього тижня було присвячено щорічним відпусткам, які масово надаються саме влітку.

Останніх декілька років багато хто працює на дому або дистанційно. Ми розглянули, чим відрізняються ці форми організації праці та які є відмінності у процедурі надання щорічних відпусток таким категоріям працівників. Докладно про це читайте за посиланням.

Нормами ст. 115 КЗпП та ст. 21 Закону від 15.11.1996 № 504/96-ВР «Про відпустки» передбачено, що заробітна плата за весь час відпустки (тобто відпусткові) виплачується працівникам до початку відпустки, якщо інше не встановлено законодавством, трудовим або колективним договором. Але чи можна під час воєнного стану за погодженням із працівником виплачувати відпусткові після закінчення відпустки та чи діють зараз норми міжнародного права, які дають змогу перенести строк виплати відпусткових? Про це ви дізнаєтеся, пройшовши за посиланням.

Припустимо, у працівника вашого підприємства є невикористані відпустки за декілька років і він просить надати йому щорічну відпустку відразу за два роки (загальною тривалістю 48 календарних днів). У підприємства є така можливість, але чи не заборонено зараз надавати такі тривалі відпустки? Чи не буде надання «подвійної» відпустки вважатися порушенням трудового законодавства? Як бути в такій ситуації? Відповіді на ці питання ви знайдете тут: «Чи можна в період воєнного стану надати відпустку відразу за два роки?».

Інша ситуація: працівник просить надати йому щорічну відпустку, однак через велику завантаженість на підприємстві такої можливості зараз немає. Чи має право підприємство відмовити працівникові, посилаючись на воєнний стан? Чи вважатиметься така відмова порушенням трудового законодавства? Про це читайте за посиланням.

Як розрахувати середньоденну заробітну плати для виплати компенсації за невикористану відпустку, якщо в розрахунковому періоді у працівника у зв’язку з воєнним станом були такі події, як відпустка за власний рахунок, призупинення трудового договору або мобілізація до лав ЗСУ? Приклади і розрахунки ми навели тут: «Компенсація за невикористану відпустку: п’ять прикладів, як розрахувати середньоденну зарплату».

Чи можна виплатити працівнику гроші замість надання відпустки, у які строки потрібно виплатити компенсацію за невикористану відпустку, коли це можливо та які передбачено штрафи в разі неправомірної виплати такої компенсації? Про це ми докладно розповіли в матеріалі за посиланням.

Право на щорічну відпустку мають усі особи, які працюють за трудовим договором. Однак далеко не всі періоди перебування у трудових відносинах включаються до стажу, який дає право на щорічну відпустку. Для того щоб ви не помилилися під час розрахунку такого стажу, ми зробили зручну таблицю-підказку: «Стаж для щорічної відпустки: таблиця-підказка».

Наступного тижня в публікаціях Uteka-Комерція ми розглянемо, зокрема:

  • про що треба знати, коли ви приймаєте на роботу осіб з інвалідністю;
  • як приватному підприємству подавати звітність та сплачувати податки, якщо директора (він же засновник) було мобілізовано;
  • що змінилося в операціях з переказу коштів на банківські картки та чи насправді податкова буде відслідковувати рух коштів на картках фізосіб.

Корисного читання!

З повагою
Зінаїда Омельницька,
головна редакторка Uteka-Комерція

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Комерція»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права

4428 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали