Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора від 23.01.2024

23.01.2024 60 0 0

Шановні колеги!

27 грудня 2023 року урядом було затверджено Національну стратегію доходів на 2024–2030 роки. Одразу зазначимо, що це не нормативний документ, а лише план, так звана дорожня карта. Тобто ця стратегія може змінюватися, і у тому числі – під впливом бізнес-спільноти. Тому ми вирішили трохи поговорити на цю тему з юристом. Він відповів на запитання, чи будуть обкладатися ПДФО кошти, які надходять на банківські рахунки фізосіб, тобто на їхні картки, а також аргументував, чому пояснення Мінфіну – це чергова маніпуляція.

Незважаючи на наміри КМУ запровадити щомісячне звітування з ПДФО, ВЗ та ЄСВ, у 2024 році поки що все залишилося, як і раніше. Відповідно подаємо Об’єднаний звіт за звітний квартал за чинною формою. Ми підготували відповіді на найпоширеніші запитання щодо його подання та нагадали правила заповнення.

Підприємство надало у 2023 році безповоротну фінансову допомогу іншому підприємству, яке є для нього пов'язаною особою (один власник на два підприємства). Підприємство – отримувач фіндопомоги за результатами 2022 року мало збиток (показник рядка 4 декларації про податок на прибуток є від’ємним). Чи може підприємство – надавач фіндопомоги в такому разі не робити ніяких коригувань фінрезультату? Відповідь тут.

На практиці підприємство часто орендує майно не з початку місяця. У якому розмірі слід сплачувати орендну плату за перший неповний місяць оренди – у повній сумі чи пропорційно дням фактичної оренди? І як потім здійснювати оплату – залежно від кількості днів у місяці чи у фіксованій сумі незалежно від кількості днів у місяці? Відповіді на ці запитання ви знайдете, пройшовши за посиланням.

Юрособа – платник податку на прибуток, мікропідприємство, є власником корпоративних прав (частки в статутному капіталі) ТОВ, яке розташовано на тимчасово окупованій території (у м. Луганську). Ніякої інформації про це ТОВ у інвестора не було з 2014 року. Юрособа-інвестор не має істотного впливу на емітента. Ми відповіли на запитання, як інвестору відображати таку фінансову інвестицію.

Підприємство – платник податку на прибуток, що коригує фінрезультат на всі різниці, займається купівлею-продажом обладнання. Керівництвом прийнято рішення один екземпляр обладнання використовувати як демонстраційний з можливостю тестування потенційними покупцями. Обладнання встановлено в орендованому для цих цілей приміщенні. Чи можна в такій ситуації перевести демонстраційний екземпляр обладнання до складу основних засобів, а нараховану амортизацію включати до витрат? Докладні відповіді ви знайдете тут.

Наступного тижня в публікаціях Uteka-Комерція поговоримо на тему річної фінзвітності. Зокрема, відповімо на запитання:

  • якщо у фінзвітності не відображати всі витрати, чим це загрожує;
  • де саме у фінзвітності відображати цільове фінансування;
  • який комплект річної фінзвітності, яким органам та в які строки потрібно подати;
  • чи можна уточнити показники фінзвітності?

Корисного вам читання!

З повагою
Зінаїда ОМЕЛЬНИЦЬКА,
головна редакторка Uteka-Комерція

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Комерція»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права

4428 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали