Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора від 09.01.2024

08.01.2024 111 0 0

Шановні колеги!

Наразі для кожного українського підприємства дуже важливо не тільки вистояти у складних економічних умовах, але й знайти свій шлях до розширення ринку збуту і навіть, можливо, розпочати новий вид діяльності. Усі ці дії – черговий виклик для бухгалтера, тому ми будемо вас всіляко підтримувати і надихати.

Цього тижня ми підготували для вас серію публікацій щодо реклами у Facebook. Для вдалого просування на ринку своїх товарів (робіт, послуг) підприємству варто розміщувати рекламу на різних майданчиках, щоб її побачила якнайбільша кількість потенційних споживачів. Одним із таких рекламних майданчиків є соціальна мережа Facebook. Але в бухгалтерів виникає багато запитань стосовно певних технічних моментів, що впливають на оформлення документів, які підтверджують отримання рекламної послуги, та на відображення такої послуги в обліку. Докладні відповіді на ці запитання ви знайдете тут.

Про документальне оформлення отримання рекламних послуг читайте тут.

Наш умовний числовий приклад допоможе підприємству – платнику податку на прибуток та ПДВ грамотно відображати в бухгалтерському та податковому обліку витрати на рекламу у Facebook.

Облікова політика – сукупність принципів, методів і процедур, що використовуються підприємством для ведення бухгалтерського обліку, складання та подання фінансової звітності. Правильно складений наказ про облікову політику здатен захистити бухгалтера від претензій контролерів у разі перевірки. Ми розглянули, чи обов’язково щороку видавати новий наказ про облікову політику, як за потреби внести зміни до наказу, чи достатньо, щоб керівник підписав наказ про облікову політику без погодження із загальними зборами засновників? Докладно про це читайте у «Чи потрібно щороку перезатверджувати облікову політику?», «Хто затверджує наказ про облікову політику - директор чи загальні збори засновників?».

Нещодавно ми зіткнулися з іще одним викликом – стався масштабний збій у мережі мобільного оператора Київстар, викликаний хакерською атакою нашого ворога. Для того що компенсувати користувачам незручності, Київстар оголосив, зокрема, про скасування плати за тариф для бізнес-клієнтів за січень 2024 року. Такі оголошення було розміщено на сайті мобільного оператора, розіслано клієнтам в смс-повідомленнях тощо. У бухгалтерів виникло запитання: чи вважаються послуги зв’язку від Київстар за січень безплатно отриманими? Це питання дуже важливе для платників єдиного податку, адже безплатно отримані послуги збільшують дохід. Відповідь тут.

Підприємство продає автомобіль. У власника є страховий поліс, який діє з 15.10.2023 до 14.10.2024. Реалізація автомобіля планується у січні 2024 року. Витрати на страхування були віднесені на рахунок 39 «Витрати майбутніх періодів» та щомісячно рівними частинами відображалися на рахунку 92 «Адміністративні витрати». Оскільки період дії страхового поліса ще не закінчився, на дату продажу автомобіля на рахунку 39 буде залишок страхової суми. Ми пояснили підприємству, що, згідно із законодавством, можна зробити з невикористаною сумою страховки і куди в бухгалтерському обліку слід віднести суму залишку страхового платежу.

Зараз для багатьох підприємств ситуація склалася так, що вони з тих чи інших причин змінюють своє місцезнаходження. І в бухгалтера виникає низка запитань: які документи необхідно оформити, як повідомити податковий орган, чи потрібно повідомляти банк та контрагентів, чи доведеться здійснювати перереєстрацію РРО/ПРРО, а також пройти перереєстрацію платником ПДВ? Відповіді на ці та інші запитання ви зайдете, пройшовши за посиланням.

Іноді на підприємстві в деяких підрозділах навантаження більше, а в деяких – менше. Чи можна в такому разі для одних працівників установити 30-годинний робочий тиждень, а для інших – 40-годинний? Докладна відповідь тут.

Наступного тижня в публікаціях Uteka-Комерція вас очікують, зокрема, такі теми:

  • готуємося до подання звітності: поради для платників єдиного податку третьої групи;
  • надання фінансової допомоги без укладення договору: якими будуть наслідки;
  • валютна виручка: особливості обліку у підприємця – платника єдиного податку.

Корисного вам читання!

З повагою
Зінаїда ОМЕЛЬНИЦЬКА,
головна редакторка Uteka-Комерція

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Комерція»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права

4428 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали