Особливості бухобліку у птахівництві
22.05.2018 2513 0 2
Птахівництво – це галузь агропромислового комплексу України, яка найбільш інтенсивно та динамічно розвивається. Вона має свої особливості, пов’язані з технологією вирощування (утримання) птиці, тому й облік у цій галузі ведеться відповідно до технологічних циклів.
Основними нормативно-правовими актами, якими мають керуватися спеціалізовані та неспеціалізовані господарства для документального оформлення, планування та ведення обліку у птахівництві, є:
- П(С)БО 9 «Запаси»;
- П(С)БО 16 «Витрати»;
- П(С)БО 30 «Біологічні активи»;
- Методичні рекомендації щодо застосування спеціалізованих форм первинних документів з обліку довгострокових та поточних біологічних активів, затверджені наказом Мінагрополітики від 21.02.08 р. № 73 (далі – Наказ № 73);
- Методичні рекомендації з планування, обліку і калькулювання собівартості продукції (робіт, послуг) сільськогосподарських підприємств, затверджені наказом Мінагрополітики від 18.05.01 р. № 132 (далі – Методрекомендації № 132);
- Методичні рекомендації з бухгалтерського обліку біологічних активів, затверджені наказом Мінфіну від 29.12.06 р. № 1315;
- Методичні рекомендації щодо застосування спеціалізованих форм первинних документів з обліку виробничих запасів у сільськогосподарських підприємствах, затверджені наказом Мінагрополітики від 21.12.07 р. № 929 (далі – Наказ № 929) та ін.
Для цілей обліку птиця є біологічним активом (далі – БА), адже у процесі біологічних перетворень (росту птиці) вона здатна давати сільськогосподарську продукцію та/або додаткові БА, а також приносити в інший спосіб економічні вигоди (п. 4 П(С)БО 30). Як правило, БА поділяють на поточні (використовуються протягом періоду, що не перевищує 12 місяців) та довгострокові (використовуються понад 12 місяців). Згідно з додатком до П(С)БО 30 у птахівництві всю птицю (у т. ч. й дорослу) відносять до поточних БА.
Звертаємо увагу: незважаючи на те що доросла птиця як БА використовується понад 12 місяців, у плануванні та обліку вона також включається до поточних БА. Це пояснюється невисокою вартістю однієї голови та значним рухом птиці в обліку.
Сільгосппродукцією у птахівництві вважаються: яйця (інкубаційні або харчові), приріст живої маси, пташиний послід тощо, а от м’ясо птиці та субпродукти – це вже продукти переробки (див. також додаток до П(С)БО 30).
Повна версія доступна тільки передплатникам
Підпишіться на онлайн сервіси для бухгалтерів та кадровиків Uteka. Отримайте повний доступ бібліотеки безпечних рішень, які роблять вашу роботу ефективнішою.
Що входить в передплату?
і приклади
доступу
питання експерту
оновлення
матеріалів
матеріалів c 2015 року