Акценти цієї статті:
У процесі господарської діяльності сільгосппідприємств нестачі (убуток) зерна виявляються доволі часто. Зменшення кількості зерна може статися як в результаті його доробки (сушіння, очищення від сміттєвих домішок), так і під час зберігання і транспортування.
Убуток зерна може бути як нормованим, тобто в межах норм природного убутку, так і поза такими межами. ВІд того, вписується убуток зерна в норми природного убутку чи ні, залежить порядок оподаткування операції зі списання зерна внаслідок зменшення його кількості. Про це ми розповімо нижче.
А спочатку поговоримо про те, що таке природний убуток і якими нормами керуватися при виявленні убутку зерна.
Природним убутком вважається зменшення кількості (маси) зерна внаслідок природної зміни біологічних або фізико-хімічних властивостей при збереженні якісних характеристик. Тобто під природним убутком мається на увазі кількісний убуток продукції, причиною якого є нормальні природні процеси: усушка, вивітрювання, розпилення тощо.