Післязбиральна обробка зерна на підприємстві у запитаннях і відповідях
08.06.2016 670 0 0
Чим цінна ця стаття: тут ви знайдете відповіді на актуальні запитання про облік операцій із доробки зерна сільгосппідприємством.
Яким є порядок документування результатів доробки зерна, що проводиться на підприємстві?
Перш за все зазначимо, що для доведення зерна до встановлених законодавством показників якості проводять його доробку: очистку (відбір грубого сміття, легких фракцій, пилу тощо) та сушіння (видалення надлишкової вологи). Унаслідок цих операцій крім повноцінного зерна отримують також відходи, які поділяються на зернові категорії (І та ІІ), та сміттєві відходи, які неможливо використати (ІІІ категорія).
Результати виконання операцій із доробки зерна власними силами підприємства відображають в Акті на сортування та сушіння продукції рослинництва (сельхозучет, форма № 82, затверджена наказом Мінсільгоспу СРСР від 24.11.72 р. № 269-2, див. фрагмент у кінці консультації).
Акт складається завідувачем току (або іншою матеріально відповідальною особою) за участю агронома господарства на кожну партію зерна в одному примірнику, підписується агрономом та завідувачем току (складу) і затверджується керівником підприємства. Затверджений акт передають до бухгалтерії для коригування маси і вартості отриманої продукції.
На підставі акта оприбутковують повноцінне очищене зерно та придатні до використання зерновідходи, а також списують непридатні (мертві) зерновідходи і втрати у масі через зниження вологості (усушку).
Повна версія доступна тільки передплатникам
Підпишіться на онлайн сервіси для бухгалтерів та кадровиків Uteka. Отримайте повний доступ бібліотеки безпечних рішень, які роблять вашу роботу ефективнішою.
Що входить в передплату?
і приклади
доступу
питання експерту
оновлення
матеріалів
матеріалів c 2015 року