Вирощування розсади овочів у теплицях: бухоблік витрат та калькулювання собівартості
Ця консультація – для сільськогосподарських підприємств, що самостійно вирощують розсаду овочевих культур з метою висаджування у відкритий ґрунт. Вирощену в господарстві власну розсаду спочатку обліковують як окремий об’єкт обліку, а потім, відповідно до кількості витрати посадкового матеріалу, списують її вартість за цією статтею на окремі культури. Тож достовірна оцінка отриманої розсади – важлива передумова коректного розрахунку собівартості овочевої продукції. Водночас конкретної методики її калькулювання немає. Тому визначення виробничої собівартості є сферою відповідальності та вибору кожного окремого підприємства і має закріплюватися в обліковій політиці або у внутрішній інструкції із планування, обліку та калькулювання собівартості продукції.
У цій статті розповімо про основні правила відображення в бухгалтерському обліку операцій, повязаних із вирощуванням розсади, та покажемо варіанти розподілу витрат на таке вирощування.
Повна версія доступна тільки передплатникам
Отримайте відповідь на своє питання зараз і забезпечте себе від питань в майбутньому. Підпишіться на електронне видання для бухгалтерів і керівників Uteka
Що входить в передплату?
і приклади
доступу
питання експерту
оновлення
матеріалів
матеріалів c 2015 року