Вирощування розсади овочів у теплицях: бухоблік витрат та калькулювання собівартості
Ця консультація – для сільськогосподарських підприємств, що самостійно вирощують розсаду овочевих культур з метою висаджування у відкритий ґрунт. Вирощену в господарстві власну розсаду спочатку обліковують як окремий об’єкт обліку, а потім, відповідно до кількості витрати посадкового матеріалу, списують її вартість за цією статтею на окремі культури. Тож достовірна оцінка отриманої розсади – важлива передумова коректного розрахунку собівартості овочевої продукції. Водночас конкретної методики її калькулювання немає. Тому визначення виробничої собівартості є сферою відповідальності та вибору кожного окремого підприємства і має закріплюватися в обліковій політиці або у внутрішній інструкції із планування, обліку та калькулювання собівартості продукції.
У цій статті розповімо про основні правила відображення в бухгалтерському обліку операцій, повязаних із вирощуванням розсади, та покажемо варіанти розподілу витрат на таке вирощування.
Повна версія доступна тільки передплатникам
Підпишіться на онлайн сервіси для бухгалтерів та кадровиків Uteka. Отримайте повний доступ бібліотеки безпечних рішень, які роблять вашу роботу ефективнішою.
Що входить в передплату?
і приклади
доступу
питання експерту
оновлення
матеріалів
матеріалів c 2015 року